Fotoğraf: Osman Nevtan Angün / AA
CHP Ekonomi Masası Üyesi ve Yalova Milletvekili Tahsin Becan, son 9 yılda Doğu Marmara Bölgesi'nde kayıt altına alınan işsizlik sorununu gündeme getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2014-2022 yılları arasında Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’yı kapsayan Doğu Marmara’da toplam işsiz sayısının yüzde 48, genç işsizlerin ise yüzde 44 oranında arttığını açıkladı.
2022 itibariyle Doğu Marmara’daki her 2 işsizden 1’inin 20-34 yaş grubunda olduğunu söyleyen Becan, “2022’de bölgedeki 8 ilde tespit edilen 346 bin işsizin 179 bini gençlerden oluşuyor. Genç nüfusun işsizlik oranındaki yüksek artış, geleceğe dair umutsuzluğu ve ekonomik güvencesizliği gösteriyor. Gençler gelecekten umutlu değil” dedi.
"Yanlış ekonomi yönetimi"
Doğu Marmara Bölgesi'nde artan işsizliğin arkasında yanlış ekonomi yönetiminin olduğunu savunan Becan, “İktidar; küresel ekonomik dalgalanmalar, sektörel değişimler ve pandeminin etkileri ile mevcut işsizliği normalleştirmeye çalışıyor. Oysa sorun bundan daha derin ve yıllardır çözülemeyen yapısal sorunlardan kaynaklanıyor. Maceracı bir ekonomi yönetimi işsizlik sorununun derinleşmesine neden oldu. Planlamaya ve üretime dayanmayan, gençlerin istihdam olanaklarını daraltan sanayi politikaları nitelikli işlerde istihdamın yetersiz kalmasına neden oldu. Üstüne maceracı yönetimlerin elinde oyuncak haline gelen belirsiz ekonomi politikaları da eklenince durumu daha da karmaşık hale geldi” diye konuştu.
"Eğitim ve istihdam bağlantısı"
Tahsin Becan gençler arasında yüksek işsizlik oranının eğitim-istihdam bağlantısıyla yakından ilişkili olduğunu da belirtti. Ekonomik reformlar kadar sosyal reformlara da ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Özellikle eğitim sisteminin iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun biçimde revize edilmesi gerektiğini böylece gençlerin işgücü piyasasına girişini olumsuz etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılması gerektiğini ekledi.
Becan, “Eğitimle kazanılan becerilerin, istihdam fırsatlarına dönüşemediği durumlar, işsizliği artıran en önemli etkenlerden biridir” ifadelerini kullandı.
Becan, bölgeyi derinden etkileyen işsizlik sorununu ortadan kaldırılması için kapsamlı ve entegre çözüm arayışlarına ihtiyaç olduğunu, bu kapsamda eğitim, istihdam ve ekonomik büyüme alanlarındaki politikaların koordineli bir şekilde yürütülmesi halinde, Doğu Marmara Bölgesi'nde ve ülke genelinde işsizlik sorununa karşı etkili bir yaklaşım oluşturabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı yardımcısına sordu
Öte yandan Tahsin Becan bölgedeki genç işsizliğinin ulaştığı boyutlarla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Becan, Yılmaz’a “Genç işsizliği, toplumsal istikrara ve sosyal dengelere olumsuz etkiler doğurabilir. Doğu Marmara Bölgesi ve Yalova’da genç işsizlikle mücadele ederken sosyal uyumu korumak üzere hangi önlemler alındı?” diye sordu.
Becan, ayrıca;
- Doğu Marmara Bölgesi'nde işsizlik sorunu 2022’de ne ölçüde artmıştır? Yalova’daki işsiz ve genç işsiz sayısı nedir? 2014'ten bu yana bölgedeki işsiz sayısındaki yüzde 48'lik artışın nedenleri nelerdir?
- Yalova İlinin de içinde yer aldığı Doğu Marmara Bölgesi'nde işsizlik sorunu genç nüfusu nasıl etkilemektedir? Gençlerin işsizlik oranındaki artışın genel ekonomik durumu nasıl yansıttığına dair bir değerlendirme yapılacak mıdır?
- 2022 itibariyle Doğu Marmara Bölgesi'nde kayıt altına alınan işsizlerin yüzde 52'si 20-34 yaş grubundadır. Bu yaş grubunda toplam işsiz sayısının 179 bin kişi olduğu belirtiliyor. Genç işsizliğinin artışını engellemek üzere ne gibi politikalar geliştirilmektedir?
sorularını yöneltti.
Verilerle işsizlik |
TÜİK’in 10 Ağustos’ta yayımladığı son verilere göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 9,6 seviyesinde. Bir başka deyişle 3,3 milyon kişinin bir işi yok. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,8 iken kadınlarda yüzde 13,2. İstihdam edilen kişi sayısı 31,2 milyon. TÜİK’in verilerinden yola çıkarak bir rapor hazırlayan DİSK-AR’a göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 24,2 ile 9,2 milyon kişi. Geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 19,7, kadınlarda yüzde 32,1. Ayrıca Çalışma çağındaki 65,3 milyon kişinin sadece 22 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalışıyor. İŞKUR’un Haziran 2023 verilerine göre ise işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı yalnızca 334 bin 627. Yani resmi işsizlerin sadece yüzde 10’u işsizlik ödeneği alabiliyor. |
(HA)