HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Doğu Karadeniz’de mavi ladin ağaçlarının son dönemde kuruduğunu belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Ormanların korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi Anayasa, 6831 sayılı Orman Kanunu ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmıştır” dedi.
Çarpık yapılaşma ve HES’ler
Çepni’nin soru önergesi özetle şöyle:
“Küresel iklim krizinin derinleştiğini gösteren bilimsel açıklamalar ışığında, Doğu Karadeniz bölgesinde son yıllarda yaşanan çarpık yapılaşma, artan Hidroelektrik Santraller (HES), Yeşil Yol Projesi ve kitlesel turizm faaliyetlerinin çevreye büyük zararlar verdiğine dair raporlar söz konusudur. Bu faaliyetlerin çevreye verdiği zararlardan biri de, faaliyetler sırasında yüksek oranda buharlaşma meydana gelmesidir. Bu buharlaşma, yöredeki toprakların tuz oranını arttırmakta, toprağın verimliliğini azaltmaktadır ve nem üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Dolayısıyla bölgedeki orman ekosisteminin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu düşünülmektedir."
Bakana yedi soru
1- Son zamanlarda, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki ormanlarda Ladin ağaçlarının kurumasının sebepleri nedir? Bakanlığınız Ladin ağaçlarındaki kurumasındaki artışla ilgili bir araştırma yapmış mıdır? Ladin ağaçlarının kurumasına neden olan kuraklık artışının iklim krizinin etkileriyle bağı üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?
2- Bölgede var olan HES’lerin, özellikle yaylalardaki çarpık yapılaşma, Yeşil Yol Projesi ve kitle turizminin iklim krizinin etkileri bağlamında araştırılmış mıdır? Eğer böyle bir çalışma varsa sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Araştırma yoksa, iklim krizlerine neden olan bu etkenlerin zararları için yapmayı düşünmüyor musunuz?
3- İklim değişikliğine karşı mücadelenin gerekliliği tüm dünyada kabul edilmişken üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile bu konuda işbirliği yapılmakta mıdır? Ormanların korunması, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ladin ağaçlarının gördüğü zarar için işbirliği yapılacak mıdır?
4- Doğu Karadeniz Bölgesi’nde HES projelerinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında ladin ağaçlarına verilebilecek olası zararlar mevcut mudur?
5- Hangi HES projesinin etki alanındaki orman alanında kaç ladin ağacı zarar görmüştür?
6- Doğu Karadeniz Bölgesi’nde nerelerde, kaç adet HES projesi vardır?
7- Yeşil Yol Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme raporlarında ladin ağaçlarına verilebilecek olası zararlar değerlendirilmiş midir?