Fotoğraf: Burak Akay / Anadolu Ajansı
Kanadalı Alamos Gold'un Türkiye'deki iştiraki Doğu Biga Madencilik Proje Müdürü Çağın Şen, Çanakkale'nin Kirazlı’da yürütecekleri altın ve gümüş madeni arama çalışmalarına ilişkin olarak maden sahasının Kaz Dağları'nda olmadığını söyledi.
"Kaz Dağlarına 40 kilometre uzaklıkta"
Şen, düzenlediği basın toplantısında, "Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi"nin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Şen özetle şunları söyledi:
“Söz konusu bölge, Kaz Dağları'nın 40 kilometre kuzeyinde. Kirazlı projemiz kapsamında siyanürün kullanılacağı herhangi bir alan kesinlikle su havzası içinde değildir.
Sızdırmazlığı sağlanmış, bütün dünya standartlarında önlemlerin alınmış olduğu bu alan, Atikhisar Barajı havzası sınırlarının dışında kalacak şekilde konumlandırılmıştır.
"Algı yaratılmaya çalışılıyor"
Maden sahasının bulunduğu Kirazlı bölgesinde kesilen ağaç sayısı proje başlangıç sürecinde belirleniyor.
Olmazsa olmazlardan biri, bitkisel üst toprağın proje öncesinde sıyrılarak rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere muhafaza edilmesidir. Bu bir zorunluluktur. Sıyırma işlemi ve verimli toprağın muhafaza altına alınması gerçekleşmeden rehabilitasyon çalışmaları yapılamaz.
Rehabilitasyon çalışmaları sırasında bu toprağı sıyırmak istediğinizde, kamuoyunu meşgul eden fotoğraf bu sanıyorum, burada bir felaket yaşanmış gibi görüntü, algı yaratılmaya çalışılıyor.
Çağın, ağaçların kesilmesi sonrası durumu gösteren ile sosyal medyada yayılan iki fotoğraf arasındaki farkın, rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere üst toprağın sıyrılarak muhafaza edilmesi çalışmasından ibaret olduğunu sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Bölgede 2000'li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yaptı.
2002'den sonra Maden Yasası'nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verildi. 2010'lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başladı.
2017'den itibaren de işletmeler kurulmaya başlandı. Bu dönemde de bölgedeki ağaç katliamı yoğun olarak gündeme gelmiş ve eylemler yapılmıştı.
Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı'daki maden bölgesinde ağaç kesiyor. ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket 195 bin ağaç kesti. Katliam görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte toplumun her kesiminden insan Kirazlı'ya akın etmeye başladı.
26 Temmuz'da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanına kamp kurularak 'Su ve Vicdan' nöbetlerine başlandı. 5 Ağustos'ta da bölgede büyük bir buluşma gerçekleşti. (HA)
Kaynak: AA