Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunu da değerlendiren Touraine "Irak'ta yaşananların tam aksinin gerçekleşebilmesi için Avrupalıların dünyaya doğu ile batı arasında kurulacak yeni bir ilişki biçimi sunması gerekiyor" dedi ve Türkiye'nin AB'ye girmesiyle bu yönde çabaların hız kazanacağını söyledi.
Touraine, yeni işler yapabilmek için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini, bu nedenle Türkiye'nin tam üyeliğinin en uygun katılım biçimi olduğunu ifade etti.
Ermeni sorunu hakkında ne düşündüğü sorusuna, yıllar önce fikri sorulduğunda "soykırım" ifadesini kabul ettiği yanıtını veren Touraine "Dünya tarihinde bu tür olaylar düşündüğümüzden daha sık yer almıştır. Ancak, bir olayın keşfi ve ilk defa ifade edilmesi toplumda her zaman şok yaratır" dedi.
Kültürel çeşitliliği kişisel haklarla birleştirmek
Touraine'in konuşmasında, insan haklarının evrensel prensiplerine saygı ile kültürel çeşitliliğin birleştirilmesi gerektiğini ve bu şekilde tüm insanların somut bir birlik oluşturacağını sık sık dile getirdi. Her insanın ve dolayısıyla tüm insanların eşit kültürel haklara sahip olması gerektiğini söyleyen Touraine, farklı kültürler arasında iletişimin bu sayede kurulabileceğini belirtti.
Çok kültürlülük küreselleşme sayesinde kazandı
"Çok kültürlülüğün diğer tüm hakimiyet şekillerine karşı verdiği savaşı kazanmasını sağlayan en önemli neden küreselleşmedir" diyen Alain Touraine teknolojik gelişmelerin toplumsal düzenlerle ilişkili olmadığına, bu nedenle "yerel" ve "evrensel" kavramlarının karıştığına dikkat çekti.
Touraine, kesin bir kültürel çeşitliliğin olamayacağını, toplumu ve insanlığı oluşturan ortak noktaların da olması gerektiğini belirtirken "Ama İslamiyet, Hıristiyanlık gibi sadece birbirlerinden farklarıyla tanımlanan büyük topluluklar olduğunu söylersek savaşa gideriz" dedi.(DE/EÜ)