* Fotoğraf: Pixabay
Doğu Afrika'da art arda geçen yağışsız mevsimlerin ardından yaşanan ciddi kuraklık yüzünden su kaynakları tükendi ve bölgede toplu hayvan ölümleri yaşanıyor.
BBC Türkçe’nin Kenya’daki Sabuli Yaban Hayatı Koruma Alanından paylaştığı görüntülerde yalnızca birkaç ay içinde 11 zürafa ölüsü bulunduğu kaydediliyor.
Kuraklık, yalnızca zürafaları değil tüm hayvanları etkilemiş durumda. Otlak ve sulak alanların kalmadığı Kenya’nın kuzeyindeki bir bölgede canlı hayvan sürüleri açlıktan hayatını kaybediyor.
Sürülerin yüzde 70’i hayatını kaybetti
Bölgedeki nüfusun yüzde 70’i, hayatlarını hayvancılıkla sürdürüyor. Ancak 2011’den bu yana görülen en kötü kuraklığı yaşayan çiftçiler sürülerinin yüzde 70’ini kuraklık nedeniyle kaybetti.
- NOT: 2011 yılında yaşanan kuraklık sonrasında bölgede 250 bin insan hayatını kaybetmiş Kenya ve Etiyopya gibi ülkelere kitlesel göçler yaşanmıştı. Hayvan ölümlerinin sayısına ilişkin ise bir rakam belirtilmemişti.
Videoda konuşan Ahmed İbrahim adlı bir çiftçi, “Bu yıkıcı bir kayıp. Onları kurtarmak için yapacak bir şeyim kalmadı. Yağmur için dua ediyorum. Bu sürü benim her şeyim” diyor.
Doğu Afrika'da yaşanan ciddi kuraklık yüzünden su kaynakları tükendi, toplu hayvan ölümleri yaşanıyor pic.twitter.com/Tm84aRDwBe
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) December 6, 2021
26 milyon kişiyi tehdit ediyor
BBC’nin bir başka haberinde yer alan bilgilere göre, Kuzey Kenya, Somali’nin çoğu ve güney Etiyopya’daki kuraklık koşullarının en azından 2022’nin ortalarına kadar devam edeceği belirtilirken, kuraklık 26 milyon kişinin hayatını tehdit ediyor.
Somali hükümeti, 23 Kasım’da etkisini artıran kuraklık nedeniyle ülke genelinde “acil durum” ilan etmiş, uzun süredir kuraklığa bağlı açlık ve susuzluk yaşanan ülkede ikisi çocuk 3 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.
Birlemiş Milletler (BM) verilerine göre, 2020’nin sonlarından bu yana mevsimsel yağışların üçüncü kez yeterli miktarda alınamadığı ülkede milyonlarca kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.
Somali’de 1990’dan bu yana iklim değişikliği nedeniyle sel ve kuraklık gibi 30’dan fazla doğal afet yaşandı.
Madagaskar da kuraklıkla gelen yoksulluğun pençesindeki ülkelerin başında. 6 yıldır yağış oranlarının ortalamanın altında seyrettiği ülkede, 1 milyondan fazla kişinin kıtlığın eşiğinde olduğu bildiriliyor. 40 yıldır görülen en ağır kuraklığı yaşayan ülke için BM, dünyada "iklim krizi kaynaklı kıtlık görülen ilk ülke olmak üzere" demişti.
Afrika’nın iklim krizindeki payı
1 milyarlık nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 15'ini barındıran Afrika, iklim krizini tetikleyen küresel emisyonların sadece yüzde 3'ünden sorumlu. Ancak krizden en fazla etkilenen ülkeler bu kıtada bulunuyor.
Afrika ülkelerinin de içinde bulunduğu yoksul ülkelerin tarihsel karbon salımındaki payı çok düşük. Güncel salımlarda da dünyanın en zengin yüzde 1'i, en yoksul yüzde 50'sinin toplamından daha fazla karbon salımına yol açıyor.
En yoksul ülkeler geçinmek ve gıda için doğaya daha fazla bağımlı olduğundan, iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkabilmek için yeterli maddi kaynağa sahip olmadıklarından aşırı hava olaylarının etkilerine daha açıklar.
Son 50 yılda aşırı hava olaylarından kaynaklı ölümlerin üçte ikisi en yoksul 47 ülkede gerçekleşti. Bu olaylara kuraklık, yangınlar ve seller de dahil.
İngiltere merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu'nun BM verilerine dayandırdığı bir raporuna göre, iklim değişikliğiyle mücadele için dünyanın en zenginlerinin yaşam tarzlarını köklü biçimde değiştirmeleri artık bir zorunluluk.
(TP)