DGD'nin alan uygulaması yerine ürün bazına göre verilmesini istediklerini belirten Barut, DGD'nin üreticilere Mart ayına kadar ödenmesi gerektiğini savundu. Barut, "AKP, seçim öncesi verdiği sözleri hükümet olduktan sonra yerine getirmedi" dedi.
Üretici için umut değil
Özgür Radyo'nun sorularını yanıtlayan Barut, DGD'nin Türkiye genelinde sadece 17 ilde dağıtıldığını belirtti, "Uygulama üreticiye destek değil köstek oluyor" dedi.
"IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmasıyla uygulanan Doğrudan Gelir Desteği'nin daha ikinci yılında iflas ettiğini" savunan Barut, "13 milyon 500 bin lira olan Doğrudan Gelir Desteği uygulaması üreticiler için umut değil" diye konuştu.
Alan değil, ürün baz alınmalı
Barut, şöyle konuştu:
* Doğrudan Gelir Desteği'nde "alan" uygulaması doğru değil. 1500 dekar ekili arazisi olan bir üreticiye, sadece 500 dekar için yapılacak yardım yeterli olamaz.
* DGD'nin bir regülatör sistemi olarak kullanılması gerekir. DGD, az ekilen bir ürünü çoğaltmak, çok ekilen ürünü de azaltmak yönünde kullanılmalı ve ürün bazına uygulanmalı. Uygulanmakta olan sistem, biraz çağdışı bir sistem.
* Kıraç bölgelerde maliyeti düşük olan buğday, nohut, mercimek gibi ürünlere de, hiç ekilmeyen araziye de 13 milyon 500 bin lira veriliyor. Maliyeti çok yüksek olan pamuk, mısır, kavun, karpuz gibi ürünlere de aynı fiyat veriliyor.
"Mart ayına kadar DGD ödensin"
* DGD, Çukurova'daki üreticilere halen verilmedi. Mart ayında bölgemizde tarımsal faaliyetler başlıyor. Üreticinin tohumunu, ilacını, mazotunu alıp hazırlık yapması için, bu aylarda ödeme yapılması gerekir.
* Devletin desteğini çekmesi sonucunda, üretimde bir azalma yaşandı. Tarım sektörü tamamen çöküntüye girdi, üretim düştü.
"AKP sözünü tutmuyor"
* AKP hükümeti, seçim öncesinde vaat ettiklerini yerine getirmiyor. Tarımla ilgili çok parlak vaatleri vardı. Ancak, iktidara geldikten sonra tarımla ilgili bir iyileştirme yapmadılar. Seçim öncesi mazotun ve gübrenin fiyatını yarı yarıya indirme sözü veren AKP, hükümet olduktan sonra sözlerini tutmadı. İktidar olduktan sonra mazota ve gübreye zam yaptı. Üretici, hükümetten sözlerini tutmasını bekliyor.
* AKP hükümeti, IMF'nin tarım politikalarına tam olarak uyuyor. Tarımdaki en büyük krizin nedeni, IMF politikalarından kaynaklanıyor. IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmaları sonucu tarım sektörü çöktü. Onların isteğini harfiyen uyguluyor. IMF'nin isteklerini, fazlasıyla yerine getiriyor. (BB)