Yaşam alanını köpeklerle paylaşmayı düşünen ama çekinceleri olan insanların yükünü almayı, bunun yanı sıra hayvan dernekleri ve belediyeler aracılığıyla da hem sahiplenmeyi, hem de toplumda köpek görünürlüğünü artırmayı hedefleyen DogGO,“Birisinin yapması gerekiyordu diye düşündük ve bir adım attık” diyerek yola çıkmış bir evcil hayvan projesi.
Devam eden kampanya kapsamında 5 lira gibi cüzi bir ücretle köpek gezdirme hizmeti sunan ve bunu ÇAKbiPATİ’ye bağışlayan DogGO, bir yandan kapsamlı bir evcil hayvan hizmeti sunacak bir uygulama üstünde çalışırken, bir yandan da belediye ve hayvan dernekleriyle iş birliğine başlamış.
Projenin işleyişini ve gelecek hedeflerini, kurucu ve geliştiricilerinden Cansu Tokuç ve Ömercan Dede ile konuştuk.
“İlk hedefimiz köpek gezdirmeyi güvenli hale getirmek”
Bu fikir ilk nasıl çıktı?
Ömercan Dede: Bu fikir diğer ortak arkadaşımız Mehmetle otururken ortaya çıktı. Kişisel ihtiyaçlar doğrultusunda ikimizin de köpeği olması nedeniyle ve Türkiye’de böyle bir işin yapılmadığını fark edince çıktı. İnsanların karşısına şirket formuyla çıkmanın daha inandırıcı ve güven verici olduğu inancıyla yola çıktık. Daha sonra çevremizdeki arkadaşları dahil ederek devam ettik, Cansuyla mesela liseden tanışıyoruz.
Tam ne zaman başladı?
Cansu Tokuç: 2017 Mayıs’ta fikir çıktı, Eylül’de tam olarak bir şeyler yapmaya başladık diyebilirim. Şu anda yazılımı bekliyoruz, çok yakında yazılımımız çıkacak. Biz de bu sırada arka planı güçlendirmeye çalışıyoruz, operasyonu nasıl daha güvenli hale getirebiliriz bunun üstüne yoğunlaşıyoruz. Aslında bu süreçte biraz da kendimizi hazırlamak için kampanya yapıyoruz.
Güvenli hale getirmekten kastınız nedir?
Ö: Aslında [operasyonu] güvenli hale getirmek için yaptığımız 4-5 farklı şey var. Birincisi; uygulama içerisinde GPS ile takip özelliği sunuyoruz. Bunun yanı sıra walker (yürütücü) arkadaşlarımız bir oryantasyon sürecinden geçiyorlar ve onaylanıyorlar. Ayrıca köpeklerin yürüyüş sırasında başlarına gelebilecek olumsuz olaylara karşı DogGO olarak bir güvence sağlıyoruz. Bunların dışında, aslında insanlara bir telefon numarasından daha fazlasını sunmak istediğimiz için bu bahsettiğimiz uygulamayı geliştirmek istiyoruz.
C: Mesela rapor sunuyoruz yürüyüşün nasıl geçtiğine dair, istenirse fotoğraf gönderiyoruz.
“Tüm ihtiyaçları karşılamak istiyoruz”
Bu uygulamada neler olacak, içeriği nedir?
Ö: Bu uygulama ilk başta köpek gezdirmeyle başlayacak. Bu uygulamada internet üzerinden ödeme kolaylığı, GPS takibi, fotoğraf hizmeti, rota takibi ve bunların dışında, asıl hedefimiz köpek ve kedi sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı özellikler yer alacak.
Ayrıca bir eşleşme sistemimiz olacak. Doğru walkerla doğru köpeği bu uygulama üstünden eşleştireceğiz. Mesela, çok güçlü bir köpekle henüz yeterli deneyim sahibi olmayan bir walker sorun yaşayabilir, bu köpeğin de yürüyüş ve egzersiz kalitesini düşürür. Uygulamamız profiller üzerinden doğru walkerla doğru köpeği de eşleştirecek.
Bu uygulama ne zaman hayata geçecek?
Ö: Eylül sonu Ekim ortasına doğru bitirmeyi planlıyoruz. Ufak tefek ertelemeler olabiliyor ancak bir an önce bitirmeye çalışıyoruz.
Kaç kişisiniz şu anda? Ne kadar walker var?
C: Şu an hali hazırda çalışan 8 kişiyiz.
Ö: An itibariyle 55-56 civarı walkerımız var.
Sadece Kadıköy bölgesinde mi hizmet veriyorsunuz?
C: Pilot bölge olarak Kadıköy’de çıkacağız, şu an kampanyamız Kadıköy’de ama uygulama bittiğinde, olabilecek en kısa zamanda İstanbul’a yayılmak istiyoruz.
Ö: Kadıköy’ü seçmemizin nedeni; burada çok fazla köpek sahibi var bu da bizim kendimizi de denememiz için iyi bir başlangıç noktası diye düşündük. Yayılma ve duyulma açısından da önemli bir bölge. Kadıköy merkezden Bostancı’ya kadar hizmet veriyoruz, sadece E-5’in üstüne şu an çok çıkamıyoruz.
İlk kurulduğunuzdan beri yaklaşık 1 yıl geçti, nasıl tepkiler aldınız bu zaman diliminde?
C: Kampanyaya kadar tabii sadece yakın çevreden destek aldık ama kampanya çıktıktan sonra küçük çapta da olsa reklam çalışmaları yapmaya başladık. Bundan sonra gelen aramalardan ve sorulan sorulardan anlıyoruz ki aslında ihtiyaca yönelik bir şey yapıyoruz. Umarım uygulama çıktıktan sonra da bu ilginin hakkını verebileceğiz.
“Walkerlara oryantasyon veriyoruz”
Şu anda nasıl işliyor sistem?
Ö: İnternet üzerinden talep alıyoruz. Sonrasında bu talep doğrultusunda geri dönüş yapıyoruz ve uygun bir walker buluyoruz.
Walkerların bir oryantasyon ve onay sürecinden geçtiğini söylediniz. Bu süreç tam nasıl işliyor?
Ö: Anlaşmalı olduğumuz bir köpek eğitimi uzmanı (Mustafa Karakoca) var. Kendisi bizim için bir talimatname oluşturdu. Bununla birlikte köpekler ve temel gezdirmeyle ilgili bazı videolar hazırladık. Bu talimatname okunduktan ve video izlendikten sonra internet üzerinden bir test hazırlıyoruz. Bunlardan sonra arkadaşlarımızı 1 gün boyunca farklı köpeklerle oryantasyona tabi tutuyoruz. Bunu da Yoğurtçu Parkı’nda yapıyoruz, orada kedi ve köpeklerle yoğunlukta olduğundan bir çeşit simülasyon gibi olduğunu düşünüyoruz.
Walkerlar genelde tek seferde 5-6 hatta daha fazla köpekle yürütüyorlar? Sizde nasıl?
Ö: Biz bu uygulamaya ilk başladığımızda diğerlerinden neyi farklı yapabiliriz diye düşündük ve ilk aklımıza gelen şey buydu. Bizde her walker tek bir köpek yürütüyor, böylece hem köpekle walker arasında bir bağ oluşturabiliriz, hem de yürüyüş-egzersiz ihtiyacı açısından kaliteyi koruyabiliriz.
“Aldığımız tepkiler doğru yolda olduğumuzu söylüyor”
Peki uygulamayı talep eden insan sayısı katlandığında da bu korunabilecek mi?
Ö: Biz bu işin doğru yapılması gerektiğine inanıyoruz ve bunun da ancak bu şekilde doğru yapılabileceğini düşünüyoruz. Şu anda aldığımız tepkiler de işin doğrusunun bu olduğu yönünde.
Siz şu an gezdirme başına 5 lira alıyorsunuz ve bunu da ÇAKbiPATİ’ye bağışlıyorsunuz. Peki operasyonun finansmanını nasıl sağlıyorsunuz?
Ö: Aslında bu kampanya içerisinde yürüyüş ücretimiz 5 TL. Kampanyanın devamında bu ücreti 15 TL olarak güncelleyeceğiz.
C: Biz aslında kampanyayı daha iyi hazırlanmak ve olabilecek en iyi şekilde karşınıza çıkabilmek için yaptık, hem de biraz nabız ölçme gibi oldu. Şu anda da aldığımız ücretleri ÇAKbiPATİ’ye gönderiyoruz. Hep giderdeyiz yani şu anda (gülüyor).
“Belediye ve derneklerle iş birliği içindeyiz”
Beraber çalıştığınız kurumlar hangileri, nasıl bir iş birliği içindesiniz?
C: Kadıköy Belediyesi, çalışmalarını beğendiğimiz bir belediye. Onların Ataşehir’de Geçici Hayvan Bakım Merkez’i var, bir gidelim görelim istedik çünkü biz bu işi gerçekten gönülden yapıyoruz ve köpeklerin durumunun iyi olması, bizim için işin dışında istediğimiz bir amaç. O yüzden barınağa gittiğimizde belediyeyle konuştuk ve önerilerimizi söyledik. Mesela barınakta yakında bir aktivite alanımız açılacak, orada bazı barınak köpekleri temel eğitim alacaklar ve köpekler de sahiplendirilecekler. Biz bu şekilde satın almayı değil barınaktan sahiplenmeyi teşvik etmek istiyoruz. İnsanlar barınaktan köpek alma konusunda biraz çekingenler, bunu aşmak istiyoruz.
Oradaki alanlarımızı ayrıca parklara da uygulamayı düşünüyoruz. Mesela, Kalamış Parkı, Özgürlük Parkı gibi yerlerde aktivite alanları var ama boş. Sadece tasmasını çıkartıp köpeğini salabiliyorsun.
Ö: Bunun biraz gelişebilmesi ve insanların köpekleriyle daha çok zaman geçirebilecekleri yerlerin yapılabilmesi lazım. Uygulamamızın aslında uğraştığı şeylerden biri de köpekleri toplumda görünür kılmak. Köpekleri ne kadar görünür kılarsak, yanımızda götürebilirsek aslında bir kültür de yaratmış oluyoruz. Örnek vermek gerekirse, Amerika’da 100 milyon civarı köpek olduğu düşünülüyor. Sokak köpeği olmadığı düşünüldüğünde, 320 milyon civarı bir ülkede bu neredeyse her üç kişiden birinin köpek sahibi olduğu anlamına geliyor.
Peki, belediyeyle de iş birliği içerisindesiniz. Bu iş birliği sadece eğitim verme konusunda mı olacak yoksa, mesela, sahiplendirme kısmında bir aracılık üstlenmeyi düşünüyor musunuz?
C: Bir site yapma fikrimiz var. Barınaktaki eğitilmiş köpeklerin profilini siteye koyup insanlarla buluşturmayı hedefliyoruz.
Ö: Bunun bir benzerini HAYTAP derneği yapmıştı, Sarıyer barınağındaki köpekleri siteye koyuyorlardı ancak siteye girdiğinizde oldukça az köpek karşınıza çıkıyordu. Bizim amacımız bu sayıyı yukarılara çekmek. (TK/HK)