* Fotoğraf: Pixabay
Bugün Dünya Yaban Hayatı Koruma Günü!
WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaşayan Gezegen 2020 Raporuna göre, Covid-19 gibi hayvan kaynaklı hastalıkların ortaya çıkışında da etkili olan çevre sorunları, yarım asırdan daha kısa bir sürede, dünya genelinde memeli, kuş, çift yaşamlı, sürüngen ve balık popülasyonlarının ortalama üçte iki azalmasına yol açtı.
4 bin 392 tür ve 20 bin 811 popülasyona ilişkin verilerden hareket eden Yaşayan Gezegen Endeksi, izlenen popülasyonlarda, 1970 ve 2016 yılları arasında, ortalama yüzde 68 düşüş tespit etti. Doğa tahribatı ve yaban hayvanlarının hayatlarına müdahale bu düşüşteki başlıca nedenler arasında da yer aldı.
Türkiye’de avcılık
Türkiye’de yaban hayatını en çok tüketen nedenler arasında ise yangınlar ve avcılık yer alıyor. Avcıların sayısı her geçen gün artarken yaban hayvanlarının popülasyonu giderek azalıyor.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) verilerine göre, Türkiye’de 2018’de "Av turizmi" kapsamında, yaban keçisi, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu ve ceylan olmak üzere 2.546 yaban hayvanı öldürüldü.
Sorun insan kaynaklı
İnsanların hayvanların yaşam alanlarına giderek daha çok girmesi, onlara yaşanabilecek hatta saklanabilecek alan bırakmaması ister istemez hayvanlarla insanları karşı karşıya getiriyor. Bu karşılaşmadan çoğunlukla hayvanlar zarar görüyor.
İnsan eli ile yok olmanın eşiğine gelen bu türleri kurtarmak ise yine insan eliyle mümkün.
WWF Küresel Direktörü Marco Lambertini, “İnsanlığın neden olduğu doğa yıkımının sadece yaban hayatı popülasyonları üzerinde değil, aynı zamanda kendi sağlığımız ve hayatımızın tüm yönleri üzerinde de felakete varan etkilere yol açtığını açıkça ortaya koyuyor. Kanıtları görmezden gelemeyiz; yaban hayatı popülasyonlarındaki bu ciddi düşüş, doğadaki düzenin bozulduğuna ve doğal sistemlerin çökmesiyle birlikte dünyamız için alarm zillerinin çaldığına dair önemli bir kanıt” diyor.
Doğa ve yaşam savunucularından çağrı
Yaban Hayatı Koruma Günü dolayısıyla doğa ve yaşam savunucuları hem sosyal medyada hem de change.org’da başlattıkları imza kampanyasıyla Kara Avcılığı Kanunu’nun ivedilikle değişmesini, Doğa Koruma Kanunu olarak yeniden düzenlenmesini, doğa ihtisas mahkemelerinin kurulmasını ve yaban hayatın korunmasını talep ediyor.
4 Aralık Yaban Hayatı Koruma Günü
— Doğa Araştırmaları (@dogaarastirma) December 4, 2020
Yaban hayvanlarını ve yaşam alanlarını korumak bizim elimizde!
Bern Sözleşmesi (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) ile yaban hayatının korunması taahhüt edilmiştir. #yabanhayatıkorumagünü#wildlifeconservationday pic.twitter.com/amuCk80RXt
Bugün #YabanHayatıKorumaGünü
— Kuzey Ormanları Savunması (@kuzeyormanlari) December 4, 2020
Son 16 yılda 500 binin üzerinde kişi avcılık sertifikası aldı.
Tahrip altındaki doğada yaşamaya çalışan bir avuç yaban hayvanı da av pusularında can veriyor. #AvCinayettir tümüyle yasaklanmalıdır.
İmzala ve paylaş https://t.co/Rl35cB7eHG pic.twitter.com/iCSSiGdHK1
Bugün #YabanHayatıKorumaGünü
— Buğday Derneği (@BugdayDernegi) December 4, 2020
Türkiye'de avcıların sayıları artarken, yaban hayvanlarının popülasyonu giderek düşüyor.
Öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz.
https://t.co/CRhIHtNn4c
(Foto: Güney Deniz Teke, 11 yaşında, iklim aktivisti) pic.twitter.com/pwi3sFXJYr
İnsanların, hayvanların yaşam alanlarına giderek daha fazla müdahale etmesi, insanlarla yaban hayvanlarını karşı karşıya getiriyor. Bu karşılaşma en çok yaban hayvanlarına zarar verirken covid-19 gibi pandemilere de sebep oluyor. #YabanHayatıKorumaGünü pic.twitter.com/KOR0NRHpFc
— Her Yer Kazdağları #KazdağlarıHepimizin (@heryerkazdaglar) December 4, 2020
Yaban hayvanlarının nüfusu son 50 yılda %70 azaldı. Yuvaları olan ormanlar hızla yok ediliyor. Tabiat muhteşem bir denge ve uyum üzerine kurulu. Bozulan bu dengede bizler de var olamayız. Yabanı koruma mücadelemiz devam ediyor.#YabanHayatıKorumaGünü
— Alakır Nehri Kardeşliği (@ALAKIRINSESi) December 4, 2020
İllüstrasyon @ekinduzci pic.twitter.com/JOkrC4ifWF
Bugün #YabanHayatıKorumaGünü⁰
— Doğa Derneği (@DogaDernegi) December 4, 2020
Doğamız, yaşam hakkı elinden alınan her canlıyla beraber yok oluyor. ⁰⁰Yaşadığımız pandemi süreci hepimize bir kez daha gösterdi ki artık, doğanın sahibi değil, onun yalnızca bir parçası olduğumuzu idrak etmenin, yaşamı savunmanın zamanı! pic.twitter.com/qczlgLRGRV
(TP)