Hürriyet, Posta, Radikal gazetelerini ve Kanal D, CNN Türk gibi yayın kuruluşlarını bünyesinde barındıran Doğan gurup 34 maddeden oluşan basın yayın ilkelerini ve sekiz başlık altında topladığı ortak değerlerini açıkladı.
Grup daha önce basın yayın ilkelerini "meslek ilkeleri" başlığıyla ilk kez 1999'da açıklamıştı. Ertuğrul Özkök ve Oktay Ekşi'nin de yer aldığı Doğan Yayın Konseyi'nin hazırladığı bu ilkeler 13 yıl sonra "güncellenmiş" oldu.
Basın yayın ilkeleri güncelleme sonrası 20'den 34'e çıktı ve sekiz maddelik ortak değerler belirlendi.
Yeni ilkelerde daha önce anılmayan kavramlar dikkat çekiyor. Yeni ilkelerde "barış gazeteciliği", "nefret söylemi", "kadın ve çocuk odaklı (taraflı) bakış" gibi gazetecilik ilkeleri; basın gezilerinin reklamlara alet edilmemesi, ekonomi ve borsa haberleri yapanların borsa işlemleri yapmamaları, gazetecilerin başka ticari faaliyet gösterememeleri gibi meslek etik kuralları yeni ilkelerde yer alıyor.
Yeni ilkelerden göze çarpan maddeler şöyle:
5- Gazete ve dergi çalışanlarının yayın amaçlı gezilerinin giderlerini karşılar.
6- Doğrudan haberin unsuru olmadığı sürece hiç kimse cinsel kimliği, dili, dinî inancı veya inançsızlığı, ırkı, milliyeti, meslek grubu, toplumsal sınıfı ve fizikî engelleri ile tanımlanamaz; bunlara ilişkin olarak küçümsenip aşağılanamaz.
7- Gazete ve dergi çalışanları, kadın ve çocuk hakları konusunda taraftır. (...)
13- İlgilinin rızası veya kamu yararının gerektirdiği durumlar dışında kişilerin özel yaşamı hiçbir şekilde yayına konu edilemez. Özel yaşamın dokunulmazlığını ihlâl eden gizli görüntü kayıtları ve telefon dinlemeleri yasal yolla elde edilmiş olsa bile kamu yararını gerektiren haller dışında yayınlanamaz.
20- Terör haberleri verilirken, halkın haber alma hakkı ile terörün propagandasını yapmama ilkesi birlikte gözetilir. Barış gazeteciliği ve insani kaygılar esas alınır.
Ortak değerlerde Atatürkçülük yok
Yeni Ortak Değerler'de Atatürkçülük ve laiklik kendine yer bulamadı; yerlerine tarafsızlık, çoğulculuk ve şeffaflık gibi kavramlar getirildi.
1999'da Doğan Grubu'nun Temel İlkeleri "Atatürkçüdür, Hukuk devletine bağlıdır, Demokrasiye bağlıdır, Özgürlükçüdür, İnsan hakları savunucusudur, Laiktir, Bağımsızdır" şeklinde belirlenmişti. Açıklanan yeni basın yayın ilkeleriyle birlikte Temel İlkeler, "Ortak Değerler" adıyla güncellendi ve "Güven, Bağımsızlık, Doğruluk ve gerçeklik, Tarafsızlık, çoğulculuk ve hakkaniyet, Toplum değerlerine uyum, Kişi hakları ve özel hayatın korunması, Şeffaflık ve hesap verilebilirlik, Kurumsal saygınlık" olarak belirlendi. (HÇ/HK)