"En büyük medya patronu karşısında aslan kesilen hükümet, neden yıllardır muhabirler stajyer vb. adlarla sigortasız, kayıtsız kuyutsuz, yasalara aykırı çalışırken medya holdinglerini denetlemek için en küçük bir adım atmaz da, denetim bir medya grubu onun dümen suyunda gitmediğinde yapılır?"
Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ) Türkiye temsilcisi L. Doğan Tılıç'ın, Maliye Bakanlığı'nın Doğan Medya Grubu'na yönelik vergi cezasıyla ilgili dikkat çekmek istediği "iki önemli sorudan biri" bu.
Tılıç: Olağanüstü ağır bir ceza
Tılıç'a göre, Maliye başka medya organlarını kurcalasa pekala benzer durumlarla karşılaşacaktır ancak Doğan Grubu seçildi.
Tılıç, işlemi"olağanüstü ağır bir ceza" olarak değerlendiriyor ve ekliyor: "Cezada grupla AKP arasındaki ilişkinin/gerilimin bir payı olmadığını düşünmek olanaksız. Genel algı 'Doğan Grubu hükümete karşı tavrı yüzünden cezalandırılıyor' şeklinde ve ben de bu algıyı paylaşanlardan biriyim."
"Türkiye'yi az buçuk tanıyan birinin, ki kendimi de böyle tanımlayabilirim, bir holding patronunun, bir medya baronunun vergi konusundaki sicilinin pir-ü pak olduğuna kefil olmak olanaksız.
"Yaygın kanıya karşın, Doğan Grubu medyadan, gazetecilik örgütlerinden pek destek görmüyor. Şimdi bunun nedenini, kendine bakıp anlamaya çalışmalı. Sendikayı gazeteden kovmanın, her türlü örgütlenmeye düşmanca yaklaşmanın, rakip gruplar hükümetin benzer uygulamaları sonucu yok edilirken, 'haydi bastır' diye tezahürat yapmanın ve battıklarında da şampanya ile kutlamanın sonucudur bu yalnızlık. Keşke, bu yaşananlar herkese ders olsa."
IPI, TGC ve ÇGD kınadı
Maliye Bakanlığı, 8 Eylül'de, grubu elinde bulunduran Doğan Yayın Holding'e (DYH) 3 milyar 75 milyon TL (yaklaşık bir milyar 74 milyon avro) tutarındaki ceza kesmişti.
Cezalar DYH'nin doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıkları Doğan TV Holding, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel İletişim şirketlerinde 2005, 2006 ve 2007 yıllarına dair yaptığı vergi incelemelerinden sonra verilmişti.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), işlemi medya grubunu hizaya çekme ve cezalandırmaya dönük bir uygulama olarak değerlendiren açıklamalar yapmıştı. (EÖ)