Yasağa karşı dün (29 Ocak) avukatlar Şehnaz Yüzer ve Günay Erkan’ın sunduğu dilekçede, Anayasa’nın 26. maddesinin, “yargılama görevinin etkiden uzak tutulması” amacına yönelik olduğunu hatırlattılar.
“Ergenekon’a yayın yasağı sansürdür”
Dilekçede, "Gelişmelerden halkın bilgisinin olması demokratik ve laik hukuk devletinin gereğidir" denildi. Usül gereği kararı veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz, bu mahkemece herhangi bir düzeltma yapma gereği duyulmaması haline bir üst mahkemeye gönderilecek.
Gruba bağlı 10 yayın kuruluşu adına gerçekleştirilden başvuruyla, yayın yasağının Anayasa ve yasalara, uluslararası temel sözleşmelere aykırı ve sansür niteliğinde olduğu belirtildi ve kaldırılması istendi.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"Bu maddenin yazılı ve görsel yayın araçlarına yönelik bir genel yayın yasağı şeklinde uygulanması mümkün değildir. Böyle bir uygulamanın kabulü halinde, bunun ’sansür’ anlamına geldiği tartışmasızdır. Bu nedenle itiraz edilen karar Anayasa’nın 28. maddesine açıkça aykırıdır. Hiçbir yasal dayanağı olmayan ve sansür anlamına gelen, demokratik hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayan bu kararın kaldırılmasını talep etmek zorunluluğu doğmuştur."
Ergenekon Operasyonu’nun düzenlediği 22 Ocak sabahı 33 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili medyaya bilgi veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, örgüte yönelik geçen yıl 13 Haziran’da Ümraniye’deki bir gecekonduda el bombaları bulunmasıyla ilgili soruşturmada yayın yasağı getirildiğini hatırlatmış; bu yasağın halen geçerli olduğunu açıklamıştı.
Gazetelerde Ergenekon bağlantıları
Operasyon konusunda yayın yasağı getirilen medya, son üç günde, yapılanmanın Cumhuriyet gazetesine geçen yıl düzenlenen bombalı saldırı, Hrant Dink cinayeti, Necip Hablemitoğlu cinayeti ve Malatya Zirve Yayınevi katliamıyla da bağlantılı olabileceğini gündeme getirdi.
Taraf gazetesi, dün (29 Ocak) “Kışlalı cinayetine bir de şimdi bakın” manşetiyle Mehmet Ali Kışlalı cinayetini bir daha düşünmeye davet etti.
30 Ocak 2008 tarihli gazete başlıkları
Bugünkü gazetelerdeyse Ergenekon operasyonu haberleri, genelde Türban tartışmasının gerisinde kaldı.
Birgün: Ergenekon’da gözler jandarmada (sayfa 1)
“Ergenekon’da ortaya dökülen bağlantılar dikkatlerin jandarmaya yönelmesine yol açtı”
Taraf: Ergenekon’un Öteki Ucu” (sayfa 1)
“Ergenekon’un ucu nereye giderse gitsin biz peşindeyiz' diyen Bakan Şahin’in aradığı uç ‘ bu flash disc’te mi?”
Zaman: “Ergenekon’da tutuklu sayısı 29’a çıktı” (sayfa 1) Çeteler sistemi avukatlarla deliyor” (14 sayfa)
Sabah: “İzmir’de el bombasıyla öldürülen İbrahim Çiftçi Ege’nin Topal’ı” (sayfa 19)
Vatan: “Ergenekon’da bir tutuklama daha!..” (sayfa 15)
Hürriyet: “Cemaati değil malı olan patrikhane” (sayfa 14)
Milliyet: “Ergenekon’da bir kişi daha tutuklandı” (sayfa 1)
Radikal: “Ergenekon bombayla mı susturdu?” (sayfa 5) (EÖ/TK)