Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz zammının aralıkta görüşüleceğini fakat bakanlığın fiyat belirleme şansının olmadığını söyledi. Yıldız, Türkiye'nin doğalgazı yüzde 97,5 oranında ithal ettiğini, Şubat 2008'den bu yana fiyatın otomatik olarak maliyetlere göre belirlendiğini söyledi.
Türkiye'ye yılda 30 milyon metreküp doğalgaz satan Rus Gazprom da "İç piyasadaki satış fiyatlarına karışamayız" dedi. Açıklamaları değerlendiren Makine Mühendisleri Odası, Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, tarafların gelecek zammın sorumluluğunu birbirine attığını belirtti.
Türkyılmaz, "'Yıl sonuna kadar zam yapmayacağız' ifadesinin anlamı 'yeni yılda zam yapacağız'dır. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), hükümetin kararı ile maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçti. Doğalgaz fiyatları petrol fiyatlarına endekslendi. Petrol fiyatlarındaki artma eğilimi BOTAŞ'ın da fiyatlarını gözden geçirmesine neden olacaktır" dedi.
Rusya'nın yanı sıra Cezayir, İran, Nijerya, Türkmenistan ve Azerbaycan'la da yapılan anlaşmalarla Türkiye'ye yılda 67,8 milyon metreküp doğalgaz alıyor. Geçen kış yapılan doğalgaz zamları tepki görmüş, uzmanlar bir yılda doğalgazın yüzde 82 zamlandığını vurgulamıştı.
Türkyılmaz'a göre bakanlığın sorumluluğu üzerinden atması mümkün değil, çünkü maliyet bazlı otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesi hükümetin kararıydı. Enerji piyasasının serbestleştirilmesi ve ithalatın srbest bırakılmasıyla BOTAŞ dışında ithalatçıların da sektöre girdiğini belirten Türkyılmaz, piyasa uzlaştırma işlemleri nedeniyle fiyatların arttığını ekledi. (İP/EÜ)