Mehmet Sevim, bir basın toplantısıyla doğalgaz zamlarını değerlendirdi;
* KDV uygulamasından vazgeçilmelidir, kâr oranı yüzde 50 indirilmelidir. Taleplerin karşılanmaması durumunda ilgili kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.
* Doğalgaz devlet ve yerel yönetimlerin kamusal bir hizmetidir, zamların kış sonunda yapılması yanlıştır.
Rakamlar anlatıyor
* Doğalgaz satışlarında BOTAŞ yüzde 131, belediyeler yüzde 40-45 ve Maliye de yüzde 8 oranında gelir elde ediyor.
* Yapılan bu zamlarla birlikte, BOTAŞ'a metreküpü 105 bin liraya mal olan bir birim doğalgaz, tüketiciye 338 bin 500 liraya ulaşıyor.
* Yeni çıkan yasa ile Akaryakıt Tüketim Vergisi adı altında yüzde 5 ek zam yapılması dolaylı vergidir. En adaletsiz vergiler ve zamlar bunlardır.
Abonelik bedeli yüzde 452 arttı
* 2000 yılı Aralık ayında doğalgaz abonelik bedeli 62 milyon iken, 2001 yılı Aralık abonelik bedeli yüzde 452'lik artışla 342 milyon liraya yükseltildi.
* Yerel yönetimlerin ayıplı hizmetleri bununla da kalmıyor. Abone bedeli, sayaç bakım, sabit hizmet, açma-kapama gibi keyfi eklemelerle, belediyeler yüzde 45'in üzerinde kâr elde ediyor.
Dolaylı vergi: En adaletsiz vergi
* Devlet ve Maliye KDV uygulamasından vazgeçmelidir. Kâr oranını da yarı yarıya indirmelidir.
* Dolaylı vergiler, en adaletsiz vergilerdir ve yüzde 1'e indirilmelidir.
* Belediyeler kâr oranını yüzde 50 indirmeli. Bunun için yeterli kaynakları var.
Yoksa... Suç duyurusu !
* Tüketiciler, daha duyarlı olmalı, demokratik taleplerini yüksek sesle söylemeli, Başbakan Bülent Ecevit'e, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'a ve Maliye Bakanı Sümer Oral'a tüm iletişim araçlarını kullanarak, tepkilerini göstermelidir.
Tükoder Genel Başkanı Mehmet Sevim, taleplerinin karşılanmaması durumunda kurumlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. (ÇM/NU)