Konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dinçer Çağlan, su taşkınlarına dere yataklarının yapılaşmaya açılmasının ve derelerin üzerine köprüler yapılmasının neden olduğunu söyledi:
"Dereler küçük büzlere mahkum ediliyor, dere yatakları yapılaşmaya açılıyor, derelerin üzerine köprüler yapılıyor. Sonra da taşkın oldu deniyor. Olur tabii..."
Konuşmasında, taşkınları etkileyen faktörlerle zararlarını kontrol eden faktörleri ve taşkın zararlarını azaltma yollarını anlatan Çağlan, Mersin'de yaşanan selin nedenlerini de fotoğraflar eşliğinde anlattı.
Kaçak yapılaşma ve İmar Yasası
Sel sorununun Mersin'e özgü olmadığını, plansız yapılaşmanın yaşandığı pek çok bölgede benzer durumlarla karşılaştıklarını anlatan Çağlan şöyle konuştu:
* Mersin'de, Hatay'da, Devrek'te dere yatakları işgal ediliyor, tahrip ediliyor, önlerine engeller konuluyor. Bu nedenle de taşkınlar yaşanıyor.
* 1985 yılında çıkarılan İmar Yasası, oy ve rant uğruna keyfi kullanılıyor. Sonuçta, yanlış yerleşmeler oluşuyor.
Kurum ve kuruluşlar kapatılıyor
* Bu konularla ilgilenmesi gereken Elektrik İşleri Etüd İdaresi kapatıldı. Devlet Su İşleri'nin de yeterli elemanı yok. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün de bir çok istasyonu kapatıldı.
* Taşkınlardan zarar görmemek için yerleşim merkezlerinin çok dikkatli seçilmesi, dere yataklarına ve derelere müdahale edilmemesi gerekir.
* Bu konu jeoloji bilimi ve mühendislerini ilgilendirdiği halde, başta Afet Yasası olmak üzere tüm mevzuattan jeoloji mühendisleri çıkartıldı.
Örneklerle "sel felaketi"
* Mersin, Mezitli Deresi'nde taşkın sahasındaki yerleşimlerle derenin yatak genişlemesi engellenmiş, Kandak Deresi de sıkıştırıldığı yatağa sığmayıp doğal yatağını aramaya başlamış. Müftü Köprüleri'nin dere üzerindeki ayakları da baraj işlevi görüp su taşkınlarına yol açmış.
* Kızkalesi'ndeki yerleşim de "cinayet"tir. Selle gelen su, denizde Kızkalesi engeline çarparak geri dönüyor ve kıyıyı işgal ediyor.
* Kızkalesi, sadece bir bataklık olarak nitelenebilir. Selde yıkılan evler de, bataklığın üzerine döşenen 20 santimetrelik taşların üzerine kurulan 5 katlı binalar.
* Mersin otobanı inşaatı sırasında, kuru dere yataklarının drenaj kanallarıyla derelere aktarılması da derelerin debisini artırmış.(BB)