* Fotoğraf: DOĞADER
Yüksek konut fiyatlarına çözüm olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının başlattığı sosyal konut projesi Bursa'da 12 ilçede hayata geçirilecek.
TOKİ'nin (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) Bursa'da inşa edeceği binaların bir kısmının ise Karacabey'in Yenikaraağaç Köyü bölgesinde yapılması planlanıyor.
3 binin üzerinde konutun yapılacağı arazi Uluabat Gölü'ne çok yakın.
Nisan 1998'de Çevre Bakanlığı tarafından Ramsar Alanı olarak kabul edilen göl, 4. Uluslararası Expo 2000 Konferansı'nda uluslararası "Yaşayan Göller Ağı"na dahil edildi.
Toplu konut projesinin duyurulmasının ardından Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) bir açıklama yayımlayarak, küresel iklim krizine bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle halihazırda Türkiye'de pek çok gölün kuruduğunu ve bunlara Uluabat Gölü'nün de eklenmesinden endişe duyduklarını söyledi.
DOĞADER, görevi Uluabat Gölü'nü korumak olan tüm kamu kurumlarına uyarı ve çağrıda bulundu.
Ramsar koruması
Son 50 yılda Marmara denizi büyüklüğünde sulak alanın kaybedildiğini hatırlatan DOĞADER, açıklamasında "Bu projenin yanlış yer seçimi olduğunu görüyor ve itiraz ediyoruz," dedi.
DOĞADER'in gerekçeleri ile birlikte Uluabat Gölü yakınlarında planlanan yapılaşmadan vazgeçilmesi çağrısında bulunduğu açıklama şöyle:
"Bursa Yenikaraağaç Mahallesi'ndeki TOKİ konut alanı yanlış yere seçilmiştir. Çünkü:
- Alan, Ramsar koruma alanı içindedir. Bu nedenle geçmiş yıllarda bu alanda yapılması öngörülen Canbaz-Subaşı köyleri sanayi bölgesi ile Bursa-Mustafakemalpaşa arası otoyol güzergâhı da iptal edilmiştir.
- Uluabat Gölü, Türkiye'nin "Uluslararası Yaşayan Göller Ağına" dahil ve Türkiye'nin "Yaşayan Göl" unvanına sahip tek gölüdür. O nedenle hassasiyetle korunma zorunluluğu vardır.
- Konut alanı seçilen bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Karacabey Ovası" büyük ova koruma sınırları içerisinde bulunmaktadır. Karar, burada böyle bir yapılaşmaya müsaade etmemelidir.
- Alan, DSİ'nin mevcut ve planlanan sulama alanı içerisinde olduğu gibi, yeni hazırlanan ve ihale aşamasına gelmiş olan kapalı sistem sulama rehabilitasyon alanı içerisindedir. Ayrıca bölge Cumhurbaşkanlığın kararıyla "arazi toplulaştırması" alanı ilan edilmiştir. İhale edilme aşamasındadır. Gölün suyu, bölgenin tarım arazilerinin sulanması için sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Halihazırda mevcut ve çeşitli kirleticilerin tehdide altında bulunurken ve mücadele edilmesi zorunluluğu varken 3 bin 316 konutluk bir yerleşim ünitesinin kirleticileri ve atıklarının bu kirlenmeyi hızlandıracak, göl suyu tarımda kullanılamaz hale gelecektir.
"Avrupa Leylek Köyleri Ağı"
- Yenikaraağaç Mahallesi'nin komşusu olan Eskikaraağaç Mahallesi, Karacabey Belediyesi'nin sahip olduğu ve Türkiye'yi temsil eden "Avrupa Leylek Köyleri Ağı" üyesi olan tek leylek köyüdür. Karacabey Belediyesi, "Avrupa Leylek Köyleri Ağı" ESVN Sözleşmesi'ni (European Stork Villages Network) imzalayarak Eskikaraağaç Leylek köyünün dolayısıyla Uluabat Gölü'nün korunmasını taahhüt etmiştir.
- Yenikaraağaç Mahallesi'ne yapılması planlanan 3 bin 316 konutluk inşaat alanın yüzey akış kirli ve kanalizasyon suları, aynı su toplama havzası içerisinde olması nedeniyle doğrudan Eskikaraağaç meraları ve "Göl Mutlak Koruma Alanı" içerisine akacaktır. Bu durum, orada yaşayan her türlü canlının yok olmasına, başarı ile yürütülen ve örnek gösterilen uluslararası koruma projelerinin sonlandırılmasına ve Uluabat Gölü'nün daha da kirlenmesine neden olacaktır. Kirlilik çok yakında bulunan Uluabat Kuş Cenneti'ni de etkileyecektir. Sosyal konutların orada yapılması ile kalınmayacak, çevresi kısa zamanda diğer yapılarla da dolacak, kirlenme daha da hızlanacaktır.
- Göl, Uluslararası Çevre ve Doğa Koruma kuruluşlarının gözetimi altındadır. Alanın yerleşime açılmasına şiddetle karşı çıkılacaktır. Konu, ülkemiz adına da olumsuz değerlendirilecektir."
(TY)