Kaynak ve fotoğraflar: AA
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Çanakkale Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi Meltem Dimişgi, doğada tek başına görülen hayvan yavrularının birkaç saat gözlemlenmesi gerektiğini söyleyerek, annenin yem bulmaya gitmiş olabileceğini aktardı.
Çanakkale'nin Ezine ilçesinde anneleri ölen 5 kirpi yavrusunun bakımını üstlenen DKMP Çanakkale Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi Dimişgi, henüz gözlerini bile açamayan kirpilerin, uzman veteriner hekimlerin kontrolünde yaşamlarının ilk günlerini geçirdiğini aktardı.
AA'dan Burak Akay'a konuşan Dimişgi, kamyonun çarpmasıyla annelerini kaybeden 3'ü erkek 2'si dişi 5 kirpinin sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söyledi.
"10 gün içinde gözleri açılacak"
Yavruların ağırlıklarının 62 ila 72 gram arasında değiştiğini belirten Dimişgi, "Ağırlıklarını düzenli ölçerek durumlarını takip ediyorum ve kayıt altına alıyorum. Bize geldiklerinde tahmini olarak bir haftalık ya da 10 günlüktüler. Şimdi de bir hafta, 10 gün içinde gözlerinin açılması gerçekleşecek. Bu şekilde devam ederlerse inşallah hayata tutunacaklar" dedi.
Dimişgi, bebek kirpileri anneleri gibi büyütmeye çalıştığını, biberonla onlara uygun süt verdiğini anlattı. Kirpiler genellikle geceleri aktif oldukları için yavruları akşam saatlerinde beslediğini aktaran Dimişgi, şöyle devam etti:
"Beslendikten sonra bazen sütler akabiliyor. Bu yavrular da insan yavruları gibi. Kirpileri bezle dikkatli bir şekilde siliyorum. Daha sonra da idrarlarını yapmaları lazım. Sonuçta onların anneleri olsaydı tüm bu işlemleri anneleri yapacaktı. Doğal yaşamda anneleri yavrularını yalayarak temizliyor ve temiz bir şekilde bakıyor. Ben de bunu taklit ederek, idrar yapmalarını sağlıyorum, alt temizliklerini yapıyorum. Daha sonra da yavruların yattıkları yeri temizleyip uyumalarını sağlıyorum."
"Hayvanlar adrenalin yüksekliğinden şok geçirebilir"
Dimişgi ayrıca doğada karşılaşılan yavru hayvanlar konusunda herkesin dikkatli davranması gerektiğine işaret ederek şu bilgileri verdi:
"Şu ana kadar dikkat ettiğim, kesinlikle insanlarımız hayvanlara kasıtlı bir şekilde zarar vermiyor. Yavrular ağaçtan düşmüş oluyor. Mesela karaca yavrularında, yavruları görüyor, çok sevimliler hemen bize getiriyorlar. Özellikle karaca yavrularımızı doğada buldukları zaman lütfen onları ellemesinler çünkü anneleri yem bulmaya gidiyor. O sırada birkaç saat gözlemlesinler veya ertesi gün oraya bir daha gelip baksınlar. Çünkü anne yem bulmaya gittiği sırada karaca yavrusu sevimli olduğu için alıp bize getiriyorlar.
"Bu hayvanlar doğaya ait. Çabuk heyecanlanabiliyorlar. Bu adrenalin yüksekliğinden hayvanların bazıları şok geçirebiliyor. Onların evcilleşmemesi lazım. O yüzden de özellikle doğada bulduklarını öncelikle gözlemleyeceğiz. Daha sonra da mutlaka bize haber versinler. Getirebiliyorlarsa, bir karton kutunun içine delikler açarak, üstünü kapatıp bize getirsinler. Getiremiyorlarsa mutlaka biz haber versinler. Biz ekiplerle hemen müdahale ediyoruz."
(AÖ)