Doğa Koleji, 2021'de hazırlanan İTÜ raporlarıyla depreme dayanaksız olduğu ortaya çıkan İstanbul'daki 7 okul için, 6 Şubat depremlerinden önce ve sonra yeni testler yaptırdı.
Aralık 2022'deki testlerin sonucunun 'sağlam' çıktığı öne sürüldü, ancak 6 Şubat'tan sonra testleri yapan firma 'eksiklikler olduğu' gerekçesiyle raporlarını geri çekti.
Bu süreçte, farklı ilçelerdeki okullarda çocukları eğitim gören veliler de çelişkili raporlara tepki göstererek ücret iadesi talebiyle protestolara başladı.
Doğa Koleji yönetimi, bir yandan başvuru sırasına göre ücret iadelerine başladığını, diğer yandan isteyenlere nakil işlemi yaptığını belirtse de veliler sürecin yavaş ilerlemesinden şikâyetçi.
bianet'in ulaştığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi, velilerin Tüketici Mahkemesi'ne başvurmaları gerektiğini söyledi.
Doğa Koleji ise söz konusu okullarda güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini, tüm okulların kayıt işlemlerine açık olduğunu belirtti.
"Kredi çekip nakit verdik"
bianet'e konuşan veliler, İTÜ İnşaat Fakültesi tarafından Ağustos ve Eylül 2021'de hazırlanan teknik inceleme raporlarına atıf yaparak, söz konusu okulların depreme dayanıksız olduğunu ve okul yönetimi tarafından yaptırılan 'sağlam' raporlarına inanmadıklarını kaydetti.
2023-2024 dönemi için Kartal Doğa Koleji'ne çocuğunu kaydettiren fakat okul binasının güvenli olmadığını öğrendikten sonra ücret iadesi talep eden Öznur Yaşar, şunları söyledi:
"İlk olarak aldıkları 'sağlamdır' raporunun ardından okul devam etme kararı aldı. Fakat ilk raporun şaibeli olduğunu düşünen veliler yeni bir rapor talep etti ve yeni raporda binaların 'okul binası olarak kullanılması uygun değildir' sonucu çıktı."
Sonucun ardından çocuğunu okuldan aldığını belirten Yaşar, yeni dönem için kredi çekerek ödediği 89 bin liralık ücret iadesinin hala yapılmadığını söyledi.
"Zor durumda kaldık"
2 Mart'ta ücret iadesi için başvuru yaptığını belirten Yaşar, ekonomik kriz şartlarında zor durumda kaldıklarını kaydetti:
"Okul sırayla ödeme yaptığını söylüyor. Biz velilerle görüşüyoruz, konuşuyoruz ve aslında en çok tehdit eden, bağıran çağıran, güç kullanan kişilerin ertesi gün iadesini yapmışlar. Geçen süre zarfında paranın da değeri azaldı. Çok zor durumda kaldık, biz sözümüzü tutup borcumuzu öderken kendileri en fazla iki ay içinde yapmayı söz verdikleri iadeyi zamanında yapmadı."
Okul yönetiminin kendilerine Tuzla Kampüsü'ne geçme opsiyonu sunduğunu belirten Yaşar, "Tuzla bizim yaşadığımız yere çok uzak. Bu 'çözümü' kabul etmediğimiz için yapmayı vadettikleri iadeyi bizim ödememiz üzerinden kısıtlama uygulayarak yapacaklarını söylediler. Bir de burada bir şaibe var. Kartal için de 'sağlam' dediler. Sonra da 'çürük' olduğu ortaya çıktı" dedi.
6 okula önce 'çürük', sonra 'sağlam' raporu
Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İnşaat ve Emlak biriminden bir yetkili, Doğa Koleji'nin 7 okul binasının 6'sında "eksikliklerin giderilmesi" halinde 'sağlam' raporu verileceğini söyledi.
Söz konusu 7 okula güçlendirme yapıldıktan sonra mı 'sağlam' raporu verileceğini sorduğumuzda ise yetkili, "Daha önce sadece bazı teknik gerekliliklerin yerine getirilmemesinden dolayı raporlar kabul edilmemişti. Doğa Koleji'nin eksiklikleri gidermesi halinde 6 okula 'sağlam' raporu verilecek" yanıtını verdi.
Yetkili ayrıca, Kartal Doğa Koleji'nin 'sağlam' raporu verilecek okullar arasında olmadığını, okulun boşaltıldığını ve herhangi bir güçlendirme yapılamayacağını kaydetti.
Kartal Doğa Koleji'ne ilişkin İTÜ'nün teknik inceleme raporu |
"Veliler, Tüketici Mahkemesi'ne başvurmalı"
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Özel Okullar biriminden bir yetkili ise velilerin ücret iadeleri konusunda Tüketici Mahkemesi'ne başvurmaları gerektiğini belirterek, "Kurumlar ile veliler arasında sözleşme yapılıyor. Bu nedenle ücret iadesiyle Tüketici Mahkemesi ilgileniyor" dedi.
Yetkili, okulların kapalı olması nedeniyle velilerin, bağlı oldukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alacakları belgeyle de Tüketici Mahkemesi'ne başvurulabileceğini söyledi.
İl Milli Eğitim: Valilik talimatı var
Telefonla edindiğimiz bilgileri detaylandırmak için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek yüz yüze görüştüğümüz Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, "İl Müdürlüğü olarak okulların binaları ile ilgilenmiyoruz. Biz yalnızca okulların müfredatlarından sorumluyuz. Okulların binalarının güçlendirilmesinden İstanbul Valiliği sorumlu" dedi.
Yetkili, Doğa Koleji'nin okullarına ilişkin de "Bildiğim kadarıyla Valilik tarafından Doğa Koleji'ne verilen talimata göre ilgili kampüsler değiştirilmediği sürece bu okullarda eğitime devam edilemez" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine görüştüğümüz İstanbul Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi, özel okul binalarının güçlendirme işlerinin kendilerine ait olmadığını yalnızca devlet okullarına baktıklarını aktardı.
Doğa Koleji: Ücret iadeleri yapılacak
Konuyla ilgili iddiaları sorduğumuz Doğa Koleji Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Bahçekapılı, ücret iadelerinin başvuru sırasına göre yapıldığını ve sırayla herkesin ödemelerinin yapılacağını söyledi.
"Valilik talimatı yok"
Bahçekapılı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün konuyla ilgili açıklamalarına dair şunları kaydetti:
"Valilikten bize kampüslerin değiştirilmesine yönelik bir talimat gelmedi. Ayrıca ilgili okullarda güçlendirmeden 'sağlam' raporu alınacağına dair söylem yanlış. Tabelamızın asılı olduğu her okulda güçlendirme ve etüt çalışmaları devam ediyor."
"Tüm okullarda kayıt alıyoruz"
"Kartal Doğa Koleji de güçlendirme yapılan okullar arasında mı?" sorumuza ise Bahçekapılı, "Kartal Doğa Koleji neden dâhil olmasın? Bu okulların hepsi bizim reklam kampanyamız içerisinde yer alıyor. Şu an kayıt alıyoruz. Kayıtlarımız da hiç fena gitmiyor" yanıtını verdi.
Doğa Koleji'nin internet sitesini kontrol ettiğimizde, İTÜ İnşaat Fakültesi'nin 'depreme dayanıksız' raporu verdiği Yakacık, Kartal, Sarıyer, Bostancı, Bomonti/Şişli, Güneşli ve Üsküdar kampüslerine kayıt için başvuru yapılabildiği görüldü.
Son olarak, "Doğa Koleji'nin İTÜ ETA Vakfı'ndan Can Öğretim Kurumları'na devir işlemleri sırasında İTÜ İnşaat Fakültesi'nin hazırladığı teknik inceleme raporlarından haberdar mıydınız?" sorumuza Bahçekapılı, "İTÜ ETA Vakfı raporları resmi kayıtlarımızda yok" yanıtını verdi.
Ne olmuştu?İTÜ ETA Vakfı bünyesinde olan Doğa Koleji, Şubat 2022'de Can Öğretim Kurumları'na satıldı. Grup, İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni de bünyesinde barındırıyor. Cumhuriyet'ten Figen Atalay, 29 Eylül 2022 tarihli haberinde, İTÜ ETA Vakfı bünyesinde bulunduğu sırada Doğa Koleji'nin farklı okullarına ilişkin İTÜ İnşaat Fakültesi tarafından 2021'de yapılan teknik inceleme raporlarını yayımladı. İstanbul, Ankara ve Bursa'daki toplam 9 okulun "çürük" olduğu ortaya çıktı. 30 Eylül 2022'de, Can Öğretim Kurumları ile Ziyaoğlu Mimarlık Mühendislik arasında Kartal Doğa Koleji'nin depreme dayanıklılık raporunun hazırlanmasına yönelik sözleşme imzalandı. Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre, iki şirket de aynı adreste faaliyet gösteriyor. 24 Aralık 2022'de Ziyaoğlu Mimarlık'ın sahibi Önder Orhanlı, Özdönüşüm Mühendislik'in sahibi Turgay Özışık ile "Doğa Koleji'ne ait binalarda performans analizi yapması için" görüştü. Özışık, raporların "Ziyaoğlu Mimarlık'ın kendi lisansı ile yapacağı analizlere bilgi olması için yapılması" ve "okula Özdönüşüm Mühendislik adına verilmemesi" şartıyla anlaşıldı. Hazırlanan raporlarda, okulların 'sağlam' olduğu öne sürüldü. Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Doğa Koleji velileri İTÜ'nün 'çürük' raporlarına atıfla, okulların depreme dayanıklılığının tespit edilmesi için yönetimden test yapılması talebinde bulundu. 7 Şubat 2023'te Ziyaoğlu Mimarlık'ın sahibi Önder Orhanlı, Özışık'tan analizlerde kullanmak amacıyla lisans için gerekli evrakları istedi. 16 Şubat 2023'te Özdönüşüm Mühendislik'in sahibi Turgay Özışık, Doğa Koleji okulları için hazırladığı raporların eksik olduğu gerekçesiyle notere başvurarak raporların iadesini talep etti. 21 Şubat 2023'te Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, İstanbul Valiliği'nin 18 Şubat'ta açıkladığı 'riskli okullar' listesinde hiçbir özel okulun bulunmadığına dikkat çekerek, "teknik rapor isteyin" çağrısı yaptı. 23 Şubat 2023'te Doğa Koleji Yönetim Kurulu 2021 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nin yaptığı teknik inceleme raporlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, okulların teknik incelemelerinin Eylül 2022'de yaptırıldığı ve okulların 'sağlam' olduğu öne sürüldü. Okullara bağımsız yapı denetim firması tarafından tekrar inceleme yaptırılacağını belirten Doğa Koleji yönetimi, raporun sonucunun 15 Mart'ta açıklanacağını söyledi. Ancak açıklama yapılmadı. 25 Şubat 2023'te veliler Doğa Koleji'nin Ataşehir'deki Genel Merkez binası önünde eylem yaptı. Eylemde İTÜ'nün raporlarının neden gizlendiği ve daha önce 'çürük' raporu verilen 9 okula Özdönüşüm Mühendislik'in nasıl 'sağlam' raporu verdiği soruldu. Aynı gün Özdönüşüm Mühendislik'in sahibi Turgay Özışık bir açıklama yaparak Ziyaoğlu Mimarlık Mühendislik'in sahibi Önder Orhanlı'yla yaptığı görüşmenin detaylarını, Özel Okul Velileri Platformu aracılığıyla paylaştı. Özışık'ın paylaştığı belgelerde ayrıca, raporların eksik olduğuna ve iadesini istediğine ilişkin noter evrakları da yer aldı. |
(AD/VC)