Fotoğraflar: Murat Bayram/bianet
Farklı şehir ve üniversitelerden 13 kişinin katıldığı, 29 Temmuz’a kadar sürecek olan “Temel Gazetecilik Atölyesi”nde bugün Doç. Dr. Esra Arsan, günümüz basın atmosferinden ve gazetecilik ilkelerinden bahsetti.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyesi Başladı
“Şüpheye yer bırakmayan dil kullanılmalı”
Doç. Dr. Esra Arsan, ders verirken.
Kapitalist sistemde haberin bir meta olarak görüldüğünü belirten Doç. Dr. Arsan, gerçek anlamda haber değeri taşıyan şeyleri habere dönüştüren, ezilen ve görmezden gelinenin haberini yapan kişilerin iyi gazeteciler olduğunu söyledi.
Haber yapmanın bir süreç olduğunu ve şüpheye yer bırakmayan bir dil kullanılması gerektiğini de ekleyen Arsan, haber yazımında önemli ölçütlerin bütünlük, doğruluk, kanıt, dengeli ve adil olmak olduğunu açıkladı.
“Mikrofonu kime uzattığınız önemli”
Toplumsal belleğin oluşmasında gazetecilerin rolünü vurgulayan Doç. Dr. Arsan şunları söyledi:
“Gazetecinin neyin haber olup olmayacağına etkisi çok büyük. Bizim işimiz insanlarla ve insan hikayelerini gazetecilik dili aracılığıyla enformasyona çevirerek aktarmak. 5N1K her zaman her şey değildir. Haber unsurları eksiksiz olabilir ama haberiniz dengeli ve adil olmayabilir. Burada mikrofonu kime uzattığınız önemli. Kurulu düzeni yankılayan bir atmosfer var Türkiye basınında. Toplumu daha adil ve eşit olana yönlendirecek haberler yapmak ve böyle yorumlara yer vermeye ihtiyaç var.”
Katılımcı, ders dinlerken
Atölyenin 29 Temmuz’a kadar sürecek programı şöyle:
24 Temmuz Çarşamba / Haber fotoğrafçılığı atölyesi Özcan Yurdalan
25 Temmuz Perşembe / Haber kurmak ve görüş almak Gazeteci Uygar Gültekin
26 Temmuz Cuma / Hak odaklı habercilik nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdir?
Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdir? Evrim Kepenek/bianet
Barış gazeteciliği nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdir? Gazeteci Murat Utku
Kuşaktan kuşağa gazetecilik hikayeleri Nurcan Akad
27 Temmuz Cumartesi / Editör masası Gazeteci Ahmet Tulgar - Gazeteci Esra Açıkgöz
28 Temmuz Pazar / Farklı mecralara yönelik haber nasıl yazılır? Pınar İlkiz
29 Temmuz Pazartesi / Haber atölyesi değerlendirme & Sertifika töreni
Esra Arsan kimdir?
Gazetecilik alanındaki akademik çalışmalarını 1990’lardan beri sürdüren Doç. Dr. Esra Arsan, doktora derecesini Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalından aldı. 1985-1994 yılları arasında Hürriyet, Milliyet, Tempo ve Aktüel gibi yayınlarda aktif gazetecilik yaptı. 1998’de İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademik hayatına başladı. 2000 yılında Thomson Reuters Vakfı’nın gazetecilik bursuyla Oxford Üniversitesi’nde ziyaretçi akademisyen statüsünde araştırmalar yaptı ve seminerler verdi.
Bilgi Üniversitesi’nde 18 yıl gazetecilik dersleri verdi ve bu alanda çok sayıda araştırma makalesi ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlandı. Akademik hayatına 2017 Ocak’ında Bilgi Üniversitesi’nden istifa ederek ara verdi. Halen bağımsız akademisyen çalışmalarını sürdürüyor.
"Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için, 15 ay hapis cezası aldı. Barışı savunmaya devam ediyor. Arsan’ın çalışmaları siyasal iletişim, siyasal gazetecilik, haber ve haber söylemi ile medyanın ekonomi politiği alanlarında yoğunlaşıyor.
Medya Gözcüsü, AB ve Gazetecilik, Medya ve İktidar adlı kitapların yazarı ve editörü. Pek çok süreli yayında popüler gazetecilik meseleleri üzerine eleştirileri ve köşe yazıları yayımlandı. (AP/DB)
* Atölye BİA haberleri için tıklayın. |