Fotoğraf: ATV'de yayınlanan "Kuruluş Osman" dizisi
Bazı sinema, reklam ve dizi çalışanlarının meslek örgütleri koronavirüs salgınına karşı günlerdir "setleri durdurun" çağrısı yapsa da özellikle bazı dizi setleri hâlâ çalışmaya devam ediyor.
"Fedakarca" davranış
TRT setleri durduğunu açıklasa da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin setleri durdurmayan yapımcı, oyuncu ve çalışanların "fedakarlığı" için teşekkür etti.
Son olarak da Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ "ATV'de virüs molası yok" başlığıyla bir yazı kaleme aldı ve "Geçen hafa RTÜK, dizilerini devam ettiren kanal ve yapımcılara teşekkür etti. Çünkü herkesin eve kapandığı bir dönemde milletin tek eğlencesini devam ettirebilmek adına son derece fedakarca davranıp çalışmalarını sürdürüyorlardı. Bu anlamda diziciler de tıpkı sağlık çalışanları gibi alkışı hak ediyorlar" dedi.
Genel Başkanımız Demet Akbağ'ın söylediklerine kulak verelim, diğer tüm yayıncıları TRT gibi dizi setlerini acilen durdurmaya davet ediyoruz.#çokgeçolmadan #setleridurdurun! #Covid_19 pic.twitter.com/w32Y18rcbx
— Oyuncular Sendikası (@oyuncusendika) March 21, 2020
"Bu dönem TV'lerin reklam gelirleri arttı"
Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu da günlerdir hem resmi açıklama hem de sosyal medya üzerinden sinema ve dizi alanındaki diğer meslek örgütleriyle kampanya yürüttüklerini hatırlatarak, "Fedakarlıktan söz ediliyorlar, ama bu dönemde reklam gelirleri de arttı" dedi.
"Herkesin evinde oturduğu bu dönem reytingler de birkaç puan arttı. Reklam gelirleri de arttı tabi. Ekonomik olarak pasta büyüdü. Biz bazı kanallarda dizilerin ısrarla devam etmesinde bundan başka bir neden göremiyoruz. 'Eve kapanan halkımıza moral olsun diye' diyorlar. O dizilerin onlarca çekilmiş eski bölümleri var. Eski dizilerin tekrarları verilebilir. İssanlar şu an sadece haber kanalı izliyor zaten. Belki bir kısım eve bağlı yaşlı insanımız var ama bu da insanımızın canı için bir bahane değil.
Yılbaşı dönemi de üç hafta kadar setler durur çünkü vergi dönemidir, hesap kapatma dönemi. O zaman seyirciyi düşünmüyorlar da şimdi mi düşünüyorlar. Kamu TV izlesin derdi gerçekçi değil. Gerçek sebep ortadaki rant. Bu rant insan hayatından demek ki daha önemli."
"Bir kanal dışında çoğu set durdu"
Resmi olarak duyuranların dışında çoğu setin de durduğunu belirten Gidişoğlu,
"En azından nisan ayının ortasına kadar durmak istiyorlar. TRT zaten durmuştu. Diğer yapımclar da beklemede şu an. Resmi olarak durabilmeleri için de hükümetten somut bir tedbir kararı bekliyorlar. Durmayanlar da mecburen duracaklar. Diken üstünde duruyorlar, kanallar bize baskı yapar mı düşüncesiyle. Kimse için güvenli değil set ortamları, yapımcılar da bu vebalin altına girmek istemiyorlar. Burada zorlayıcılar kanallar oluyor. Zaten şu an bir tek kanal kaldı. Şu an duran pek çok dizi yapımcının hassasiyeti ve oyuncuların tutum ve tavrından durdu."
Türkiye'de Korona vakası sayısı hızla yükseliyor. Açık ve kapalı alanlardaki tüm etkinlikler yasaklanmış olmasına rağmen çekimleri devam eden TV dizileri var. #SetleriDurdurun çağrısından sonra neler oldu? Videoda.#SokağaÇıkmaTürkiye #ÇokGeçOlmadan pic.twitter.com/zjrVfzhZf6
— Altyazı Fasikül: Özgür Sinema (@altyazifasikul) March 22, 2020
Sercan Gidişoğlu alınan kararlara tutarsızlık gösteren bazı örnekler veriyor:
"65 yaş üstü oyuncular için özel izin almaya çalışıyorlar"
"Restoranlardan kapandı, ama sette açık bir şekilde restoran sahnesi çekmek serbest.
"Okullar tatil edildi çocuk oyuncu sette, 65 yaşa yasak getirildi onlar sette. 65 yaş üstü oyuncular için özel izin almaya çalışan diziler olduğunu duyuyoruz.
"Berberler, kuaförler çalışamıyor, ama sette kuaförler saç, makyaj yapıyor hala.
"Oyuncuya 'evde kal' reklamı yaptırıp sete çağırıyorlar"
"Çukur" dizisi mesela ilk duran dizilerden oldu. Sonra "Çukur Evde" diye youtube yayını yaptılar. O kanalın da pek çok abonesi var. İnsanlara da örnek olması açısından önemli. Ama ne yapılıyor; Burak Özçivit'i reklamlarda oynatıyorlar "Evde kalın" diye ama onun seti devam ediyor. Bunun gerçekliği olabilir mi? Toplumun örnek aldığı insanlar "evde kal" çağrısı yapıyor ama kendi sette.
Bu tüm çalışanların meselesi. Tüm set çalışanları için. Çünkü setler bir anda çok insanın bir arada olduğu bir ortam. Herkesin 18 saat çalıştığı, şartları kötü ortamlar. 'Evde kal' deyip insanları işe gitmeye zorlayarak olmaz." (AÖ)