Senaryo Yazarları Derneği (Sender) ve Sinema Emekçileri Sendikası'ndan (Sine-Sen) dizi oyuncuları, yönetmenler, senaristler ve set işçileri, dizi sürelerinin ve çalışma koşullarının yasalara uygun olarak düzeltilmesini talep etti ve devlet yetkililerine mektup gönderdi.
Dizi sürelerinin kısaltılarak 90 dakikadan 45 dakikaya indirilmesini isteyen çok sayıda işçi dün (8 Kasım) Galatasaray Meydanı'nda toplanarak "Setlerde ölmek istemiyoruz" sloganları attı.
"Yerli Dizi, Yersiz Uzun. Diziler 45 Dakikayı Geçmesin", "Kuralsız Güvencesiz Çalıştırılmaya Hayır" dövizleri taşıyarak buradan Taksim'e yürüyen eylemciler bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamada "Kanallardaki rant kavgası, dizileri dünyada görülmemiş bir noktaya getirdi. Bu dizileri üretmek için her hafta 90 dakikadan 120 dakikaya uzayan bölümleri ağır koşullarda yazmak ve çekmek zorunda bırakılıyoruz" denildi.
Dizi sürelerinin yasal olarak 12 dakikası reklam olmak üzere en fazla 60 dakika olması gerektiğini dile getiren işçiler "Sektörü giderek kalitesizliğe götüren, kimsenin memnun olmadığı bu sistemin bir an önce değiştirilmesini ve ilgili yasaların uygulanması için devleti göreve çağırıyoruz" dedi.
Eylemciler daha sonra Taksim Postanesi'ne giderek, aralarında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık gibi kurumların da bulunduğu devlet yetkililerine dilekçelerini iletmek üzere mektup gönderdiler.
"Uzun senaryoyu reddettiğim için işsizim"
Eylem sonrası Sender üyesi senarist Nilgün Öneş NTV televizyonunda "Neredeyse kölelik sistemiyle çalışıyoruz, koşullar iyice zorlaştı. Çalışma yasaları, anayasa maddeleri ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini düşünerek dilekçe yazdık" diye konuştu.
Dizilerde kalitenin de düştüğünü ifade eden Öneş "Her hafta bir film senaryosu, gurur duyularak yazılamaz. 90 dakikalık senaryo yazmayı reddettiğim için şu anda işsizim" dedi.
Oyuncu Halit Ergün ise "Her hafta 90 dakikalık bölümü yetiştirmek zorunda olan tüm ekip, makyözden ışıkçıya, hatta yemekçiye kadar herkes gecenin geç saatlerine kadar çalışmak zorunda kalıyor. Şartlar çok vahşi; bu girişimi olumlu buluyorum. Artık meslek onurları da zedelenmeye başladı, ya tutarsa diye yeni dizilere başlıyorlar" diye konuştu. (EÇ/EÖ)
Fotoğraf: Uygur Erol