Diyarbakır merkezli Hebûn LGBT oluşumu fanzin çıkarmaya başladı.
Hebûn aktivisti Öykü, bu fanzinle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan LGBT bireylerin sorunlarını görünür kılmayı amaçladıklarını ve bu konuya duyarlı herkesin yazılarını beklediklerini söylüyor.
Hebûn, şimdilik internetten yayınladıkları dergiyi basılı olarak çıkarmak için fon arıyor. Hatta en kısa zamanda kendi imkanlarıyla siyah-beyaz da olsa dergiyi yazılı hale getireceklerini anlatıyorlar.
Yazıları Hebûn gönüllüleri yazıyor. İlk sayının konuları arasında oluşumun faaliyetleri, Diyarbakır'da 1 Mayıs'a katılan Hebûn aktivistlerinin görüşleri, performans sanatçısı Şükran Moral'le söyleşi, trans cinayetleriyle ilgili şiir ve yazılar var.
"Dergiyi çok dilli de yapmak isteriz" diyor Öykü ve Kürtçe yazılar gelirse büyük bir mutlulukla yayınlayacaklarını söylüyor.
Hebûn LGBT bir yaşında
Hebûn LGBT, 2011 Mart'ta kuruldu. Bir yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Sadece Diyarbakır'dan değil, birçok ilden destekçileri var.
Diyarbakır'daki 1 Mayıslara, Türkiye'nin farklı illerinde yapılan LGBT etkinliklerine, panellerine katılıyorlar; diğer LGBT örgütleriyle ortaklaşa faaliyetler yürütüyorlar. Bölgedeki LGBT'lere yönelik hak ihlallerini raporlaştırıyorlar.
Henüz bir ofisleri yok. Öykü bunun için uğraştıklarını söylüyor ve ekliyor: "Diyarbakır'da her yerde ofis açamıyoruz. Güvenlikli bir yer bulmak istiyoruz."
"Destek olacak avukat ve psikolog bulamıyoruz"
Diyarbakır'da yaşayan LGBT'lerin ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını soruyorum, Öykü "Yaşam hakkımız bile yok. Şans eseri yaşıyoruz diyebiliriz" diye yanıtlıyor.
"Gey ve lezbiyenlere göre transeksüeller için durum daha da zor. Sağlık kuruluşlarına gidemiyoruz, 'namus' cinayetlerine kurban gidiyoruz, zorunlu olarak batıya göç etmek zorunda kalıyoruz.
"En önemlisi ev tutamıyoruz, barınma sorunumuz var.
"Kolluk kuvvetleri evlerimize nedensiz yere baskın yapıyor, keyfi olarak 24 saat gözaltına alınıyoruz. Böyle durumlarda bize destek verecek avukat bile bulamıyoruz. Barodan avukat istemek zorunda kalıyoruz ama çoğu zaman bulduğumuz avukatlar homofobik, transfobik insanlar çıkabiliyorlar."
Öykü, Diyarbakır'da avukat ve psikolog sıkıntısı yaşadıklarının özellikle altını çiziyor. Hebûn LGBT'ye hukuki ve ya psikolojik destek vermek isterseniz [email protected] adresine mail atabilirsiniz. (ÇT)
* Hebûn LGBT fanzinini okumak için tıklayın.