Hrant Dink Vakfı'nın sözlü tarih çalışmalarının ikinci ayağını oluşturan "Sessizliğin Sesi II Diyarbakırlı Ermeniler Konuşuyor" kitabı çıktı.
Ferda Balancar'ın derlediği kitap, Cezayir Toplantı Salonu'nda Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Arzu Öztürkmen ve Emine Kolivar'ın katılımıyla tanıtıldı.
Kitapta sekizi kadın, sekizi erkek 16 Diyarbakırlı Ermeni'nin hikayesi anlatılıyor. Aslında kitap için 22'si İstanbul'da, 16'sı Diyarbakır'da, dokuzu Lübnan'da, dokuzu New York'ta, dördü Los Angeles'ta, yedisi Montreal'de, dördü Toronto'da, dördü Yerevan'da, üçü de New Jorsey'de toplam 81 Diyarbakırlı Ermeni ile görüşüldü.
Emine Kolivar, bir önceki "Sessizliğin Sesi: Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor" kitabının genel olarak Türkiye'de yaşayan Ermenilerin hikayesini konu aldığını, bu kitapta ise sadece Diyarbakırlı Ermenilerin hikayelerini aktardıklarını belirtti.
Bu çalışmada Diyarbakır'ı seçmelerinde Surp Giragos Kilisesi'nin açılış törenindeki kalabalığın etkili olduğunu belirten Kolivar, Anadolu'nun başka yerlerinde de bu çalışmayı devam ettireceklerini belirtti.
Ferda Balancar, Diyarbakır'da görüştükleri kişilerin Diyarbakır veya çevresinde Müslümanlaşmış ailelerin çocukları olarak doğan, büyüyen ve daha sonradan Ermeni kimliğini keşfeden kişiler olduklarını belirtti. Diyarbakır'da yaşayan Ermenilerin, hem Ermeni toplumu tarafından kabul edilme problemleri yaşadığını hem de yaşadıkları coğrafyada Ermeni kimliklerinden dolayı sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.
Kitabın son sözünü yazan Arzu Öztürkmen, "Sözlü tarih anlatıları, bizlere bir yandan yazılı kaynaklarda bulunamayan farklı bilgilere ulaşmanın bir yolunu sunarken, diğer yandan da yazılı kaynakların ötesindeki bilgilere ulaşmanızı sağlar" dedi. (HÇ/NV)
* Kitabı 8 Ocak'tan itibaren tüm kitabevlerinde bulabilirsiniz.