bianet'e bilgi veren Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Cenap Ekinci, bir yıl önce açılan UMATEM'e başvuru yapılmadığını belirterek, bu konuda yönlendirici çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Ekinci, "Uyuşturucu bağımlısı hiçbir çocuk kendini teşhir etmek istemiyor ve böyle bir merkezin onlara ne yapıp ne yapamayacağını bilmiyor. Çocuklar teşhir edilip, sürekli polis denetiminde olacaklarını düşündüklerinden korkup gelmiyorlar. Kendilerini suçlu hisseden bu çocukların hastaneye yönlendirilmesi için bir ekip oluşturulması gerekiyor" dedi.
Diyarbakır'da uyuşturucu kullanan çocuk sayısının tam olarak bilinmediğini belirten Ekinci, "Bu sayı, SHÇEK Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından 400 olarak belirtiliyor, ben uyuşturucu bağımlısı çocukların bu sayının üzerinde olduğunu düşünüyorum. Emniyet Müdürlüğü, Belediye ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün beraber çalışıp bir tespit yapması gerekiyor" dedi.
"Rehberlik gerekiyor"
Başvuru olmamasının, bölgenin yapısından kaynaklanan nedenlere dayandığını da belirten Ekinci, Diyarbakır'da yaşayan "normal vatandaşların" da tedavi olmak amacıyla hastaneye başvuru oranlarının çok düşük olduğunu belirtti.
UMATEM'in tanıtımının ve duyurusunun yeterince yapıldığını belirten Ekinci, uyuşturucu madde bağımlısı çocukların ailelerin kontrolü dışında kaldıklarını, çocukların ve ailelerin "uyuşturucu bağımlılığı ve tedavi yöntemleri" hakkında rehberliğe ihtiyaç duyduklarını da ifade etti. Ekinci hastanede yeterli donanım ve personelin olduğunu da sözlerine ekledi.
"Kapasitemiz yok"
Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nden Uzman Dr. Aziz Yaşan ise, bianet'e, Ekinci'nin söylediğinin tam aksine, UMATEM'in yeterli donanıma sahip olmadığını belirtti:
"UMATEM kuruldu, ancak şartlar yetersiz. Mekan, donanım ve personel eksikliği de bunun başlıca nedeni. Uzman ve psikiyatri elemanlarının yetersiz olmasının yanı sıra sosyal hizmet uzmanımız yok. Hastanede bu kapsamda bulunan 10 yataklı psikiyatrik tedavi bölümü ise bu bakımdan oldukça yetersiz."
"Diyarbakır'da binin üzerinde uçucu madde bağımlısı bulunduğunu tahmin ediyorum" diyen Yaşan, bağımlıların tedavisi ve bilinçlendirilmesi için yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına da iş düştüğünü söyledi.
Türk Eczacıları Birliği'nin, Valilik ve Sivil Toplum kuruluşlarıyla bu kapsamda bir proje yürüttüğünü belirten Yaşan, "Son aşamasına gelen bu proje kapsamında, uyuşturucu bağımlılarının tedavi göreceği bahçeli, entoksikasyon bölümünün de bulunduğu bir hastane sağlanmış olacak. Bizim tek umudumuz bu proje" dedi.
"15 bin çocuk risk altında"
Diyarbakır Söz Gazetesi'nin haberine göre, Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürü Haydar İpek, sokakta çalışan çocukların sayısının tam olarak bilinmediğini belirtti.
Diyarbakır Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarda, ildeki 25 çöp toplama merkezinde, 400 çocuğun çöp topladığı tespit edildi.
İpek geçen yıl başlatılan ve il sınırları içinde yürütülen çalışma hakkında bilgi verdi:
"20 - 27 Mayıs tarihleri arasında akşam 19.00-22.00 saatleri arasında yapılan uygulamada bin 400 çocukla görüşüldü. Çöp toplayan çocuklara yönelik yapılan tespit çalışmasında, 25 çöp toplama merkezi ve buralarda çalışan yaklaşık 400 çocuğun olduğunu tespit ettik. Elde edinilen bu veriler ışığında yaklaşık 15 bin dolayında çocuğun sokakta çalıştığı ve risk altında olduğunu tahmin ediyoruz."
SHÇEK tarafından yapılan açıklamaya göre, 2004 tarihinde başlatılan "Kapkaç Olaylarına Karışmış Kişiler Ve Risk Altındaki Çocukların Sosyo-Kültürel Analizi ve Rehabilitasyonu Projesi" kapsamında toplam 92 çocuğa ulaşıldı. Proje kapsamında 1 çocuk İstanbul UMATEM'de tedavi görüyor. 4 çocuğun da Devlet Hastanesi bünyesindeki Madde Bağımlıları Tedavi Ünitesi'nde tedavi görmesi uygun görüldü, ancak bunlardan yalnızca biri tedaviyi kabul etti. (NG)