Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün, sosyal hizmet uzmanlarının da yardımıyla hazırladığı rapora göre, 2004yılında kapkaç ve yankesicilik olaylarına karışan 141 çocuğun 111'i ilk kez, diğer 30'u ise birden fazla suça karıştı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, suça karışan çocukların ailedeki toplam kişi sayısı 8.2 iken, ailelerin aylık gelir ortalaması da 300 milyon lira.
Rehabilitasyon önerisi
Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde, çocukların suça karışmasının sadece polisiye tedbirlerle önlenemeyeceği belirtiliyor.
"Yaşanan bu sorunların polisiye önlemlerle çözülemeyeceği, toplum sağlığını ve güvenliğini ciddi anlamda tehdit edici düzeyde artmış olan suçla ilgili önlemlerin, çok boyutlu olarak ele alınması gerektiği ve risk altındaki gruplara ilişkin acil olarak ekonomik, sosyal ve psikolojik rehabilitasyon projelerinin hazırlanması gerektiği düşünülmektedir."
Çoğu çalışıyor
Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ise, 30sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyolog ve rehber öğretmen ile kentte anket çalışması yaptı.
8-13 yaş grupları arasındaki toplam bin 358 çocuk üzerinde yapılan ankete katılan çocukların 843'ünün ailesi Diyarbakır'a göç eden ailelerden oluşuyor.
Çocukların 441'inin babasının da işsiz olduğu belirlenirken, sokakta çalışan 107 çocuğun annesi okur-yazar değil ve çalışan çocukların yüzde 50'si de okuma yazma bilmiyor.
"İşsizlik aile içi şiddeti derinleştiriyor"
Diyarbakır Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Göç Mağdurları ile Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (Diyar Göç-Der) Başkanı Ahmet Kalpak, babanın ve annenin işsiz olmasından dolayı aile içinde sorunların başladığını vurgulayarak, "Aile içi şiddet işsizlikle birlikte derinleşmeye başladı. Şiddet suçu beraberinde getirdi.Bu durum doğal olarak çocuklara da yansıdı. Büyük şehirlerde çocuklar başıboş olduklarından dolayı sokaklara yönelerek dilencilik, hırsızlık gibi suçlar işlemeye başladılar" dedi.
Göç eden insanların toplumun en yoksul kesimlerini oluşturduklarını ve sosyal uyum probleminin başladığına dikkat çeken Kalpak, göçün en büyük zararını çocukların çektiğini ifade etti.(NG/EÜ)