Çocuklar, "devletin bütünlüğünü bozmak", "halkı isyana, kin ve düşmanlığa teşvik ve tahrik etmek" "PKK'ye yardım ve yataklık yapmak, üye olmak" iddiasıyla yaklaşık bir aydır Diyarbakır'da çocuk tutukevi bulunmadığından Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde Ek bina denilen bir yapıda tutuluyorlardı.
Diyarbakır'da PKK militanlarının cenazelerin kaldırılması sırasında başlayan, 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki olaylarda 202 çocuk gözaltına alınmış, bu çocukların 91'i çıkarıldıkları sorgu mahkemeleri tarafından tutuklanmıştı. Diyarbakır Barosu avukatlarının itirazları sonucu bu çocuklardan 34 ü serbest bırakılmıştı. Yeni gözaltılar sonrası tutuklu çocukların sayısı 57'den 60'a yükselmişti.
Çocuklara 24 yıl hapis tehdidi
Öte yandan dün Diyarbakır'daki olaylara karıştıkları iddiasıyla 80 çocuk hakkında 9.5 yıldan 24 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Çocuklar "Silahlı örgütü üye olmak, kamuya ait yer bina tesis ve diğer eşyaya zarar vermek, kamu görevlisinin görev yapmasını engellemek, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekle" suçlanıyorlar.
Çocuklar serbest kalmazsa baro AİHM'ye başvuracak
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, bianet'e yaptığı açıklamada çocukların serbest bırakılması talebiyle yaptıkları başvuruların, suçun "Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar" kapsamında olması, çocukların kaçabilecekleri şüphesi ve suçun yasada öngörülen ceza oranıyla içeride tutuklu kaldıkları sürenin göz önünde bulundurulması gibi gerekçelerle reddedildiğini belirtmişti.
Merkez, tutuklu çocukların serbest bırakılmaması durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) çocukların eğitim hakları engellendiği ve cezaevlerinde eğitimlerini sürdürememeleri gibi gerekçelerle acil başvuru yolunu kullanacağını ifade etmişti.
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, "Gözaltına alınan çocukların yüzde 95'inin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını" bildirmişti. (KÖ)