Tam adı "0-6 Yaş Döneminde Alternatif Eğitim Modelleri Sempozyumu" olan uluslararası etkinliği Friedrich Ebert Vakfı da maddi yönden destekliyor.
Vakıf tarafından gönderilen çağrı metninde KA-MER'in çocuklara yönelik olarak gerçekleştirdiği etkinliklerden söz ediliyor. Buna göre KA-MER ilk çocuk yuvasını 1999 yılında Diyarbakır'da açmış. Eylül 2000'den itibaren de "Çocuklara Hayat" adlı projeyle erken çocukluk dönemi eğitimiyle ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.
Halen altı çocuk yuvası beş çocuk odasıyla çok sayıda aileye ve çocuğa ulaşan vakıf bu sempozyumla; daha önce gerçekleştirdiği "Erken Çocukluk Dönemi İçin Alternatif Bir Eğitim Metodu"yla ilgili taslak modeli tartışmaya açmayı planlıyor.
Sempozyumun amacı bu nedenle "Yerel deneyimlerle oluşturduğumuz bu modeli dünyadaki farklı eğitim modellerindeki uygulamalarla zenginleştirmek" olarak belirlenmiş.
Sempozyumun Organizasyon Komitesi KAMER Başkanı Nebahat Akkoç ve Çocuklara hayat Projesi Koordinatörü" Ayten Tekay ve eğitim uzmanı Eylem Korkmaz'dan oluşuyor.
Kimler katılacak?
Diyarbakır Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilecek sempozyum Türkçe-İngilizce gerçekleştirilecek.
Sempozyumun "Bilim Kurulu"nda Doç Dr. Aysel Köksal, Prof. Dr. Sevda Bekman, Prof. Dr. Neriman Aral, Doç. Dr. Gülen Baran, Prof. Dr. Muhsin Hesapçıoğlu, Yrd. Doç Dr. Levent Deniz bulunuyor.
Çok sayıda sunumun gerçekleştirileceği sempozyuma yurt içi ve dışından alternatif eğitim konularıyla ilgili çalışmaları bulunan konuşmacılar katılacaklar.
Yurt dışından katılan uzmanlar arasında Almanya'dan Uzman Psikolog İnsa Wessendorf'la Alman Gençlik ve Aile Enstitüsü Araştırma Merkezi'nden Dr. Donata Elschenbroıch, Hollanda'dan araştırmacı Fuusje de Graaff, Britanya'dan uzman Cheryl Ferraıre, Filistin'den eğitimci Ilyana "Mohammad Jawad" Habash- Filistin, Kanada'dan eğitim bilimci ve okul yöneticisi Matt Hern, Finlandiya'dan uzman Ulla Harkönen yer alıyor.
Sempozyuma Türkiye'den de Sosyolog ve Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Kemal İnal, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aysel Köksal, Uzman ve Sanatçı Güler Yücel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ebru Aktan Kerem, Eğitim uzmanı Gaye Amus, Tarhan Onur, Barış Karayazgan konuşmacı olarak katılacaklar.
Halen çalışmalarını yürüten Alternatif Eğitim Derneği Girişimi adına da eğitim uzmanı Eylem Korkmaz ve öğretmen Yasin Sancak da sempozyumun başında Türkiye'deki çalışmalara ve dünyada uygulanan Alternatif Eğitim Modelleri üzerinde bir sunum yapacaklar.(MS/KÖ)
* Sempozyumla ilgili daha ayrıntılı bilgi ve programa ulaşmak için tıklayınız.