28çocuk ise hâlâ Diyarbakır'da çocuk tutukevi bulunmadığından bir ayı aşkın süredir Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde Ek bina denilen bir yapıda tutuluyorlar.
Diyarbakır'da olaylara karıştıkları iddiasıyla 13 çocuk hakkındaki davanın ilk duruşması Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.Duruşmada yedisi tutuklu ve altısı tutuksuz 13 çocuk ve avukatları hazır bulundu.
Çocuklar savunmalarında, olaylara katılmadıklarını, polise taş atmadıklarını ve çıkan olayların arasında kaldıkları için rastgele gözaltına alındıklarını belirttiler. Tutuklu yedi çocuğun tahliyesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.
Asma: Tutuklu olan çocukların serbest bırakılmasına devam edilmeli
Diyarbakır ve bölge illerde yaşanan ve altı çocuğun ölümüne neden olaylar üzerine harekete geçen çocuk hakları alanında çalışan örgütlerin oluşturduğu, "Çocuğa Karşı Her Türlü Şiddete Son! Girişimi" sözcüsü avukat Türkay Asma, çocuk adalet sisteminin ilkeleri doğrultusunda tutuklu olan çocukların serbest bırakılmasına devam edilmesi gerektiğini belirtti.
Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Başkanı avukat Asma, girişim adına dün yaptığı açıklamada, "Çocuğun yarar ve esenliği gözetilmeden, çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının ihlal edilmesi ve çocukların cezalandırılmaları hiçbir gerekçeyle kabul edilemez" dedi.
Analay: Çocuklar özgürlüklerinden mahrum bırakmayacak önlemler alınmalı
Çocukların avukatlarından Cengiz Analay da, bianet'e yargılanan çocukların bir kısmının hiçbir şekilde olaylara karışmadıklarını, karışanlarınsa işledikleri suçun anlam ve sonuçlarını kavrama yeteneğine sahip olmadıklarını söylemişti.
Analay, çocukların başta eğitim olmak üzere bir çok hakkının zedelendiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk kuralları gereğince çocukların özgürlüklerinden mahrum bırakılmayacak şekilde önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Çocuklara 24'er yıl hapis tehdidi
70 çocuk hakkında açılan davalar 18 Mayıs'a kadar Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edecek.
Çocuklar hakkında "Silahlı örgütü üye olmak, kamuya ait yer bina tesis ve diğer eşyaya zarar vermek, kamu görevlisinin görev yapmasını engellemek, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlamasıyla 9.5 yıldan 24 yıla kadar hapis isteniyor.
Diyarbakır'da PKK militanlarının cenazelerin kaldırılması sırasında başlayan, 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki olaylarda 213 çocuk gözaltına alınmış, bu çocukların 94'i çıkarıldıkları sorgu mahkemeleri tarafından tutuklanmıştı. Çocukların büyük bir kısmı gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardı. (KÖ)