Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır Milletvekilleri Mehdi Eker ve Aziz Akgül, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, Vali Nusret Miroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu temsilcileri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu yetkilileri ve 47 kamu temsilcisi katıldı.
Toplantıda, Diyarbakır'ın gelişmesine yönelik projeler tartışıldı, kararlar alındı.
Türkiye'de 50 kentte
Yerel Gündem 21 Projesi'nin önemli bir adımı olan Kent Danışma Meclisi toplantısının açış konuşmasını, Türkiye Yerel Gündem 21 Ulusal Proje Koordinatörü Sadun Emrealp yaptı.
Emrealp, 1992 yılında dünyada yeni bir hareketin başladığını belirterek "Rio' da yeni bir 'gündem' yaratıldı. 'Gündem 21' dünyanın 21. yüzyıla hazırlanması demektir. Bu hareket 140 ülkede sürüyor. Türkiye' de ise 50 kentte bu proje uygulanıyor" dedi.
Diyarbakır Yerel Gündem 21 Proje Koordinatörü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Bakanı Feridun Çelik, Diyarbakır Yerel Gündem 21 Projesi'nin gerek hedefleri gerekse katılımcıları itibariyle Türkiye'de örnek alınacak bir proje olduğunu söyledi.
Çelik, "Bundan sonraki adım, Diyarbakır'ın sürdürülebilir gelişmesine ve geleceğine yönelik vizyon geliştirmek ve bu vizyonun yaşama geçirilmesini sağlayacak 'Yerel Eylem Planı' olan Diyarbakır Yerel Gündem 21 programlarının hazırlanmasıdır" diye konuştu. Çelik, bunun için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini de sözlerine ekledi.
Daha sonra, Diyarbakır Yerel Gündem 21 Programı Kent Danışma Meclisi Tüzüğü ve Temel Prensipler Nihai Taslağı madde madde okunarak oylanmaya sunuldu.
"İnsanoğlu" yerine "tüm insanlık"
Ayrıca toplantıda, Rio Deklarasyonu'nun 1. prensibinde yer alan üçüncü madde kadın ve erkek arasında ayrımcılığa yol açtığı düşünülerek tartışıldı. Madde değiştirildi ve değiştirilmiş haliyle raporlara geçirilerek onaylandı.
Rio Deklarasyonu 1. prensibinin 3. maddesi şöyleydi: "İnsanoğlu sürdürülebilir kalkınma kaygısının merkezinde yer alır. İnsanoğlu doğayla uyumlu, sağlıklı ve üretici yaşama hakkına sahiptir." Bu maddedeki 'insanoğlu' sözcüğü 'tüm insanlık' olarak değiştirildi. (BB/NK)