"Diyarbakır ve Çevresi Toplumsal ve Ekonomik Tarihi" isimli bilimsel toplantı Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden öğretim üyelerinin katılımıyla 12-13 Kasım tarihlerinde yapılacak. Toplantıda bildiri sunmak isteyenlerin başvuruları alınmaya başladı.
Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA), Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın ortak düzenlediği konferans, Diyarbakır Sümerbank Toplantı Merkezi'nde Türkçe ve İngilizce olarak yapılacak.
Doğu'ya yönelik ilgisizlik ve hafıza kaybı
Anadolu'nun doğusuna odaklanacak akademik çalışmalara öncülük etmeyi ve1838-1938 yılları arasında Diyarbakır ve çevresindeki illerde yaşanan ekonomik değişimleri ve toplumsal hareketliliği ele almayı hedefleyen toplantının çağırısında şöyle deniliyor:
"Osmanlı İmparatorluğu ve sonrasında Türkiye'de, 19. yüzyıl başından itibaren başlayıp 20. yüzyılın ilk çeyreğinde devam eden toplumsal ve ekonomik değişimin algılanması, anlaşılması, akademik olarak temellendirilmesi sürecinde Anadolu'nun batısıyla ilgili çalışmalar ağırlıklı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Halbuki, aynı coğrafi bütünün parçaları olarak, Anadolu'nun doğusunda da benzer değişimler yaşanmış, çeşitli nedenlerle bu bölgeler hakkında yapılan akademik çalışmalar daha sınırlı kalmıştır. Aynı doğrultuda bu yörede ortaya çıkan toplumsal hareketlerle ilgili kayıtlar, arşivler ve monografiler daha azdır.
Anadolu'nun doğusunda meydana gelen dönüşümler hakkında bariz bir ilgisizlik ve hafıza kaybı vardır."
Disiplinlerarası yaklaşım
Disiplinlerarası bir yaklaşımla düzenlenen toplantı, tarih, iktisat tarihi, sosyoloji, siyaset bilimi ve demografi gibi alanlardan, Diyarbakır ve geniş bölgesi hakkında çalışma yapan araştırmacıların katılımına açık olacak.
20 dakikalık sunumların yapılacağı toplantıda bildirilerin değerlendirmesini yapan bilimsel komite şu isimlerden oluşuyor:
Prof. Dr. Akşin Somel (Sabancı Üniversitesi), Prof. Dr. Ayhan Aktar (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Dr. Cengiz Aktar (Bahçeşehir Üniversitesi), Prof. Dr. Edhem Eldem (Boğaziçi Üniversitesi), Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem (Dicle Üniversitesi), Prof. Dr. Raymond Kevorkian (Paris VIII Üniversitesi), Prof. Dr. Selim Deringil (Boğaziçi Üniversitesi)
Toplantıya katkı sunmak isteyen araştırmacıların bildirilerinin azami 250 kelimelik özetini ve özgeçmişlerini aşağıdaki adres veya elektronik postaya göndermeleri gerekiyor:
Adres: Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Halaskargazi Cad. Sebat Apt. No: 74/1 34371 Osmanbey - Şişli / İstanbul
E-Posta: [email protected] ve [email protected]