Diyarbakır Valiliği, 15 Ağustos’tan itibaren açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklandığını duyurdu.
Yasaklama gerekçesini “Milli Güvenlik, Kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” olarak açıkladı.
Dayanak olarak da 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile 2935 sayılı olağanüstü Hal Kanunu’nun “tedbirler” ile ilgili maddesini gösterdi.
Valilik sitesinde yayınlanan 16 Ağustos tarihli açıklama şöyle:
“Milli Güvenlik, Kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunun 12. maddesine, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunun 11-m maddesine istinaden İlimiz merkezinde 15.08.2016 tarihinden itibaren açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.”
* 2911 / Madde 12 – Düzenleme kurulu, toplantının sükun ve düzenini, bildirimde yazılı amaç dışına çıkılmamasını sağlamakla yükümlü ve sorumludur. Kurul, bunun için gereken önlemleri alır ve gerektiğinde güvenlik kuvvetlerinin yardımını ister. Toplantının amacı dışına çıktığı veya düzen içinde gerçekleşmesini imkânsız gördüğü takdirde kurul veya toplanamadığı takdirde kurul başkanı dağılma kararı alır ve durumu derhâl yetkili kolluk amirine bildirir. ,
* 2935 madde 11: Olağanüstü hal ilanında; genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla 9 uncu maddede öngörülen tedbirlere ek olarak aşağıdaki tedbirler de alınabilir:
m. Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zamanı tayin, tespit ve tahsis etmek, izne bağladığı her türlü toplantıyı izletmek, gözetim altında tutmak veya gerekiyorsa dağıtmak.
Silvan’da da yasaklanmıştı
Silvan Kaymakamlığı da 14 Ağustos’tan itibaren ikinci bir emre kada ilçede toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklandığını açıklamıştı.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki eylemlerin yasaklanma sebebi olarak, PKK’nin ilk eylemini yaptığı 15 Ağustos 1984’ün yıldönümü olması gösterilmişti. (BK)