Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Diyarbakır'ın Sur ilçesi Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nde 2 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor.
Polis ve jandarma ekipleri bugün kurulan barikatların kaldırılması, kazılan hendeklerin doldurulması, tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesi için operasyon düzenledi. Anadolu Ajansı’nın geçtiği habere göre bir polis memuru uzun namlulu silahla açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.
Hürriyet gazetesi saldırının Kurşunlu Camii bahçesinde tuzaklanan patlayıcıları imha etmek için bölgede olan bomba imha ekibinden bir polis memuru olduğunu ve uzun namlulu silahla vurulduğu bilgisini geçti. Gazete ayrıca söz konusu patlayıcının uzaktan patlatıldığını ve bu sırada bir polis memurunun daha yaralandığını yazdı.
Kurşunlu Cami 7 Aralık Pazartesi günü yakılmıştı. Aynı gün Cumhuriyet İlkokulu, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulu ile Yavuz Selim Ortaokulu’nda da yangın çıkmıştı. Bugün Yavuz Selim Ortaokulu'nda yeniden yangın çıktı.
Sur ilçesinde en son 9 -13 Ekim, 13-14 Eylül ve 6-7 Eylül tarihlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. (HK)
Sur ilçesi hakkında
Sur İlçesi, Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla ilçe oldu.
Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan Diyarbakır surlarından alıyor.
Belediye başkanları: Fatma Şık Barut, Seyid Narin (DBP)
Kaymakam: Dr. Memduh Tura
Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. Toplam yüz ölçümü 1.132 Km2 dir. Rakımı 660 metredir. Kuzeyde; Eğil, Dicle, Hani, Kocaköy, Doğuda; Hazro, Silvan, Bismil, güneyde; Çınar, Bağlar, batıda; Yenişehir ilçeleriyle komşu.
İlçede 53 mahalle bulunuyor.
İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.
Sur ilçesinin tarihi eserleri
Yaklaşık 5 km uzunluğu ile Dünya Kültür mirası olmaya aday Diyarbakır Surları ilçenin en önemli tarihi eserlerinden biri.
* Eski Diyarbakır evleri
* Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp ve Ahmet Arif Müze Evleri,
* On Gözlü Köprü,
* Arkeoloji Müzesi,
* Kadı Hamamı
Camiler
* Behrampaşa, Fatihpaşa (Kurşunlu), Safa Parlı, Melik Ahmet Paşa, Ali Paşa, Aynalı Minare, Nasuh Paşa, Hz. Ömer, Nebi ve Şeyh Mutahhar Camileri.
* Hz. Süleyman Camii ve içinde bulunan 27 sahabe makberleri,
* Anadolu’nun en eski ve ilk ibadete açılan, avlusunda bulunan şadırvanı, çeşitli devirlere ait kitabeleri ve İslam dünyasında beşinci Harem-i Şerif olarak bilinen Diyarbakır Ulu Camii
* Dört Ayaklı Minare,
Kiliseler
* Meryem Ana Kilisesi, İçkale ve Saint George Kilisesi, Mar Petyun Keldani Kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Surp Giragos Kilisesi,
Köşkler
* Gazi Köşkü, Erdebil Köşkü
Hanlar
* Deliller (Kervansaray) ve Hasanpaşa Hanları,