Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (DKVD)'nin 2 yıllık emeğiyle ortaya çıkan ve Suriçi'nin hafızasına odaklanan kitap ve harita çalışması yayınlandı.
Diyarbakır/Sur: Bir Bellek Yolculuğu projesi kapsamında hazırlanan ve DKVD Yayınlarının ilk çalışması olan "Diyarbakır/Sur'da Değiş(tiril)en Mekânlar ve Hikâyeler: Bir Bellek Yolculuğu" kitabı ve "Diyarbakır/Sur: Bir Bellek Yolculuğu Haritası"na DKVD'nin web sitesinden ulaşılabilir.
Yayınlar, Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı 2019-2021 kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle üretildi. kitap ve harita çalışması, kentin kaybolan, tahrip olan ve kaybolma riski taşıyan kültürel birikimini Dağkapı'yı Mardinkapı'ya bağlayan Gazi Caddesi'ndeki hafıza mekânlarının hikâyeleri, yaşadığı değişim ve dönüşüm üzerinden üç dilde (Kürtçe, Türkçe ve İngilizce) görünür kılmayı amaçlıyor.
DKVD Diyarbakır ile ilgili olarak "Diyarbakır, yaşamın binlerce yıldır kesintisiz sürdüğü, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin ve çeşitli kültürel birikimiyle özel ve özgün bir kent. Kentin tarihi merkezi Suriçi, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini ve akışlarını dinamik yaşamıyla harmanlayarak kendine özgü bir kültür yaratmıştır. Ancak bu kültür ve tüm izleri 2015 yılında yaşanan çatışmalar ve sonrasında uygulanan yıkım, zorunlu göç, insansızlaştırma ve kentsel dönüşüm nedeniyle büyük oranda tahrip edildi ve dönüştürüldü" diyor.
Kitap ve harita çalışmasına DKVD'nin web sitesi üzerinden çevirim içi olarak ulaşabilirsiniz.
(AÖ)