Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi, dünyada en çok bilinen İnternet günlüğü (blog) hizmetleri veren şirketi blogger.com'u İnternet kullanıcılarının erişimine kapattı.
Yasak kararı, şirketin barındırdığı bazı sitelerin, futbol maçlarının görüntülerine yer verdikleri gerekçesiyle yayın hakkına sahip dijital yayın platformu Dijitürk Şirketi'nin başvurusu üzerine alındı.
Digitürk'ün talebiyle mahkeme blogger.com'u yasakladı
Bloglarına erişmek isteyen binlerce İnternet kullanıcısı, hafta sonundan bu yana "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir" yazısıyla karşılaşıyorlar. Yasağa Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 20 Ekim'de aldığı 2008/2761 sayılı bir kararla başvurulduğu öğrenildi.
Aynı kararla, blog alanı olan blogspot.com sitesinin erişimine de yasak kondu. Bu siteye girmek isteyenlerin karşısına da aynı mesaj çıkıyor: "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir"
Küresel video paylaşım sitesi youtube.com'un altı aydır yasak olduğu Türkiye'de, şimdi de Google Şirketi'nin 2003 yılında satın aldığı en bilinen ve bloglara hizmet veren blogger.com erişilmez hale getirildi.
Youtube dışında daha önce de Wordpress ve Google Groups gibi küresel yaygınlığa sahip İnternet hizmet siteleri 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa"ya dayanılarak Türkiye'de yasaklanmıştı.
Yasaklanan siteler arasında Dailymotion.com, geocities.com, Ekşi Sözlük, egitimsen.org.tr, wordpress.com, Prof. Richard Dawkins'in richarddawkins.net sitesi, turandursun.com, anarsist.com ve devrimciler.org de bulunuyor.
Son bir yılda 1112 site engellendi
Türkiye'de son bir yılda çeşitli nedenlerle 1112 site erişime engellendi. Bu sitelerden 861'i res'en (şikâyet olmadan Telekomünikasyon Kurumu kararıyla) 251'i yargı kararıyla sansürlenen sitelerin gerekçeleri çeşitlilik gösteriyor. Bunlardan 415'i 'Çocukların cinsel istismarı', 390'ı 'Müstehcenlik', 79'u 'Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama', 51'i 'Atatürk aleyhine işlenen suçlar', 25'i 'bahis ve kumar', 12'si ise 'Fuhuş' gerekçesiyle erişime engellendi.
Mayıs 2007'de ortak bir bildiri yayımlayan Türkiye'deki bilişim konusunda uzmanlaşmış 20 sivil toplum kuruluşu, 4 Mayıs 2007'de kabul edilen 5651 Sayılı Yasanın ifade özgürlüğü anlamında çokça sakınca içerdiğini, yasanın bürokratik bir yapıya yargısız sansür yetkisi verdiğini duyurmuşlardı.
Bilgisayar Yazılım Meslek Birliği (BİYESAM), Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Tübider Bilişim Sektörü Derneği'nin (TÜBİDER) de imzasını taşıyan ortak bildiride, ifade özgürlüğünü korumasını istediler; bürokratik bir yapıya yargısız sansür yetkisi verdiğini açıkladılar.(EÖ)