Kürt Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Remziye Aslan, yönetim kurulu üyeleri yazarlar Azad Zal, Mem Bawer ve Erkan Yıldırım Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti.
Ziyarete katılanlardan Azad Zal, ziyaretin detaylarını bianet'e anlattı.
TÜYAP tarafından yapılan Diyarbakır’da düzenlenen Kitap Fuarı’nın bu yıl iptal edildiğini ve iki yılda bir yapılacağının açıklandığını ifade ederek fuarı kendinlerinin organize etmek istediğini anlatan Zal, fuarı başta Diyarbakır'da yapmak istediklerini, daha sonra bölgenin diğer kentlerine taşırmayı hedeflediklerini aktardı.
TÜYAP'ın Diyarbakır'da her yıl düzenlediği kitap fuarını artık iki yılda bir düzenleyeceğini açıklaması bir çok Kürt yazar ve yayıncının tepkisini çekmişti.
"Kürt Yayıncılar Birliği İnisiyatifi'ni kurduk"
TÜYAP'ın, Diyarbakır'da en son düzenlenen TÜYAP Diyarbakır 5. Kitap Fuarı'ndan sonra tavır değiştireceğini sezdiklerini anlatan Zal, Türkiye'de önemli fuarlara imza atan TÜYAP'ı önemsediklerini, bu yüzden fuarın devam etmesi gerektiğini ısrarla, yaptıkları tüm görüşmelerde ifade ettiklerine dikkat çekerek "Diyarbakır'daki son TÜYAP fuarında Kürt Yayıncılar Birliği İnsiyatifi'ni kurduk ve ilk toplantımızı Diyarbakır fuarında yaptık, sözcülerimizi belirledik. Bizim insiyatifi kurmamızın amacı sadece fuarlarda değil genel olarak Kürt yayıncıların yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak ve daha iyi yayıncılık faaliyetlerini yapabilmek için örgütlenmelerini sağlamaktı," dedi.
"TÜYAP'ın Diyarbakır'a yaklaşımını kabul etmiyoruz"
"TÜYAP'ın Diyarbakır gibi bir kente, Kürdistan'ın hem siyasi hem de kültürel ve edebi başkentine yaklaşımını yanlış buluyoruz ve bu konuda kendileriyle tartıştık," diyen Zal sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak kararsızıkları sürdü. Biz Kürt yayıncıları olarak İstanbul fuarı öncesi taplantı yaptık ve İstanbul Kitap fuarına katılıp katılmama üzerine tartıştık ve isteyen Kürt yayıncıların katılabileceği, isteyenin katılmayacağı biçiminde serbestçi bir prensip kararı aldık."
Yaptıkları toplantıda TÜYAP ile artık hiç bir şekilde tartışmama, polemiğe girmeme şeklinde bir tavrı benimsediklerini söyleyen Zal, bazı arkadaşlarının bu konuyu yanlış ele aldıklarına dikkat çekti:
"Hatta bir yazar arkadaşımız, yayıncı olmamasına rağmen İstanbul'daki kitap fuarına katılımı "eğik omurgalı" olmakla suçladı. Tabi biz bu tür provakatif ve yanlış yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Biz her zaman dik durmuşuz ve dik de duracağız. Biz ilk kitap fuarı Diyarbakır'da açıldığı zaman "Kürtçe Alfabe"deki harflerin kullanılmaması, anonsların Kürtçe yapılmaması ve diğer meselelerle ilgili TÜYAP ile tartışıp kavgaya tutuştuk ve bunların Kürdistan'a uygun yapılmasını söyledik. Migirdiç Margosyan bizi bu tartışmalarda destekledi."
Anlı: "GABB bu çalışmaya katılabilir"
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da Kitap Fuarı’nın düzenlenmiyor olmasından dolayı kırıldıklarını ve bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
“Biz bu olumsuzluğun içinden olumlu bir şey çıkarmak istiyoruz. Bununla birlikte bir kapı kapandı ama yeni bir kapı açılıyor, bu taraftan bakmalı ve değerlendirilmelidir” diyen Anlı, Büyükşehir Belediyesi olarak Kürt yayıncıların Diyarbakır’da kitap fuarı düzenlemek istemesini önemsediklerini ve bunu destekleyebileceklerini vurguladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) de bu tür çalışmalara katılabileceğini ifade eden Anlı, fuarlarda bu topraklardaki tüm edebi birikimin açığa çıkması gerektiğini kaydetti. (BA/HK)