Diyarbakır Barosu başkanı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'daki patlamaya karşı kentteki sivil toplum örgütlerinin gösterdiği tepkinin Kürt sorununun demokratik çözümü için olduğunu, fakat ne PKK'nin ne de hükümetin bu yönde bir çaba gösterdiğini belirtti.
3 Ocak'ta yaşanan saldırıda altı sivil hayatını kaybetti. 50'ye yakın STK saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve "şiddet çözüm değil, failler bulunmalı" dedi. PKK'nin askeri kolu HPG "bize bağlı bir birimin saldırıyı kendi inisiyatifiyle gerçekleştirmiş olması mümkün" dedi.
Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt saldırının "PKK'nin son çırpınışları olduğunu" söyledi; medyada da bu yönde birçok yorum çıktı. STK'lerin tepkisi de bu yorumlara dayanak gösterildi.
Bu yorumlara katılmayan ve daha önce de birçok saldırıya benzer tepkiler gösterdiklerini vurgulayan Tanrıkulu, dün gerçekleştirilen sessiz protesto yürüyüşüyle saldırının hemen ardından verdikleri mesajı pekiştirmek ve anlaşılmasını sağlamak istediklerini söyledi.
"Sivillere yönelik her türlü şiddet terördür ve bunu açıkça böyle tanımlıyoruz. Benzer saldırılar Kürt sorununun demokrasi dışında çözülmesini amaçlamak demek."
"Tepkimiz tutarlı, hükümetin bir politikası yok"
Önceki yıl Van'da üç sivilin öldüğü patlamayı da "terör" diye nitelediklerini hatırlatan Tanrıkulu, tavırlarında bir değişiklik olmadığını belirtti.
Hükümetin sorunun çözümüne yönelik bir politikası olmadığını vurgulayan Tanrıkulu şöyle devam etti:
"O yüzden bizim gösterdiğimiz tavrın hükümet politikasını olumladığını söylemek mümkün değil. Başbakanın ziyareti sırasında güvenlik değil, özgürlük söylemini öne çıkarmalarını istedik. Önerimi sordu, söyledim, verdiği karşılık 'bekara karı boşamak kolay' oldu."
"PKK kendi belirlediği hukuka uymadı"
PKK'nin de Van'daki saldırıdan sonra yayınladığı deklarasyonda sivillere yönelik her türlü eylemi "terör" olarak nitelediğini ve bu tip eylemleri hiçbir şekilde gerçekleştirmeyeceğini söylediğini hatırlatan Tanrıkulu "Kendi belirledikleri hukuka uymadılar; o yüzden onların da bu saldırıya karşı çıkması lazım" dedi.
Tanrıkulu, hem hükümetin politikasızlığının hem de PKK'nin şiddet eylemlerinin Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Mecliste, yani demokratik siyaset içindeki etkinliğini de azalttığını belirtti.
"Bizim tek isteğimiz bir daha benzer bir saldırının yaşanmaması. Diyarbakır'daki tüm kuruluşların ortak derdi bu." (EÜ/TK)