Demirtaş, ihlallerdeki artışın temel nedeninin silahlı çatışmalar olduğunu, "hükümetin barışı sağlama yolunda adım atmak yerine, savaşı tırmandırmak için ABD'de çözüm aradığını" belirtti.
Derneğin raporlarına göre, son üç ayda, bölgede, 2 bini aşkın ihlal saptandı. İşkence konusunda olumlu bir ilerleme var, ancak ifade özgürlüğü alanında "tahammülsüzlük daha da artmış durumda". Bir başka sorun da anadilde eğitim alanında.
Demirtaş, "ölümlere, yoksulluğa, işsizliğe, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete dur diyebilmek için barış taleplerimizi daha güçlü bir şekilde haykırmayı sürdüreceklerini" söyledi.
Silahlı çatışmalar
Demirtaş, 2005'in başından bu yana, silahlı çatışmalarda toplam 147 kişinin öldüğünü, 27 kişinin yaralandığını anımsatarak "hükümetin yangına körükle gittiğini" söyledi.
"Hükümet Türkiye'yi AB üyesi yapmak istiyorsa insan hakları karnesini düzeltmek zorundadır, insan hakları karnesini düzeltmek istiyorsa Kürt sorununu çözmek zorundadır, Kürt sorununu çözmek istiyorsa sorunun muhatapları ile diyalog kurmak zorundadır. Yani kısacası Türkiye'nin AB'ye giden yolu Kürt muhalefeti ile masaya oturup demokratik bir çözüm geliştirmesinden geçmektedir."
"Savaş çığırtkanlığı yapan siyasetçilere sesleniyoruz, ateş düştüğü yeri yakıyor, siz savaşın rantıyla keyif sürerken, gençlerin cenazeleri her gün bir başka eve ateş düşürüyor. Biz bu ölümleri hiçbir zaman kanıksamadık, kanıksamayacağız."
İşkencede ilerleme sürüyor, ifade özgürlüğü vahim durumda
Demirtaş, geçen yıl düşüş gösteren işkence vakalarının son üç ayda aynı eğilimi sürdürdüğünü söyledi. Bu ilerlemeyi de yeni çıkan yasalara, sivil toplum örgütlerinin işkence konusunda yürüttükleri kampanyalara, kolluk mensuplarına yönelik seminer çalışmalarına bağladı.
Ancak ifade özgürlüğü konusunda geriye gidiş var. Derneğin raporuna göre, son 5 ayda, 2811 kişi hakkında, düşüncelerini açıkladıkları için soruşturma açıldı.
Anadilde eğitim
Demirtaş, anadillerinde eğitim görmek isteyen Kürt çocuklarının haklarının engellenmesinin "başta Lozan Antlaşması olmak üzere, uluslararası sözleşmelerle de uyuşmadığına" dikkat çekti. Kürtçe adların kullanılmasındaki engellemelere de değinen Demirtaş, bu hakların savunulmasının bile yasak olduğunu söyleyerek, Eğitim-Sen'le ilgili kapatılma kararını örnek olarak gösterdi. (TK)
Diyarbakır İHD'nin son üç ayı kapsayan ihlal raporlarını görüntülemek için tıklayın:
Mart 2005 (MS Word belgesi, 175K)
Nisan 2005 (MS Word belgesi, 215K)
Mayıs 2005 (MS Word belgesi, 200K)