4. Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri İranlı Loghman Rahimi ile Bengaldeşli Shahidul Alam'ın sunumlarıyla sona erdi.
İranlı fotoğraf sanatçısı Loghman Rahimi Diyarbakır Fotoğraf Günleri kapsamında Hewreman adlı çalışmasının sunumunu yaparken, Kürşat Bayhan “Evden Uzakta” adlı çalışması, Bengaldeşli fotoğraf sanatçısı Shahidul Alam ise Malezya’daki mültecilerin yaşamını anlatan fotoğraflarının hikayesini paylaştı.
Loghman Rahimi fotoğrafın toplumun aynası olduğunu belirterek, “Özellikle sanatçılar toplumun yaşadığı güzellikleri, duygusal anları kalıcılaştırarak bir ayna gibi bize yansıtmak misyonuyla yüklüdür” dedi. Fotoğrafın sınırsız dilinin ortak şansları olduğunu söyleyen Rahimi, “Birbirimizi anlamak da zorlansak da fotoğrafın diliyle anlaşabiliyoruz” dedi.
Rahimi - Bir Zerdeşt geleneği
Rahimi, etkinliğe katıldığı Piri Şariyar çalışmasının sunumunu yaparak, bu törenin nasıl gerçekleştiğini anlattı.
950 yıllık bir Zerdeşt geleneğini sürdüren Hewremanlıların Pir dedikleri yoksul kişiden icazet almak ve kutlamaların gerçekleşmesi için ellerinden geldiğince yardımda bulunduklarını söyledi. Çocukların sabah 5’ te kalkarak, evlerin kapılarını çalıp kutlamaların yapılacağı müjdesini verdiklerini aktaran Rahimi, bir öküz kurban edilerek başlayan törende kullanılan deflerle dervişlerin ibadet ettiklerini söyledi. Rahimi, Cuma gününe denk getirilen törenin ardından akşam saatinde pirin evinde toplanan yazar ve şairlerin şiirler okuyup sohbet ettiklerini aktardı. Hewremanlıların yaşam tarzını anlatan Rahimi, kılık-kıyafet ve yiyeceklerini kendilerinin ürettiklerini, paraya ihtiyaç duymadıklarını ve takas yöntemiyle geçimlerini sağladıklarını belirtti.
Alam - Bangladeş’ten Malezya’ya uzanan yolculuk
Fotoğraf Sanatçısı Shahidul Alam ise Bangladeş’ten Malezya’ya denizleri aşarak geçmeye çalışan mültecilerin hikayesini anlattı. “Yolda giderken denizde boğularak ölenleri, sonrasında toplu mezarları öğrendim ve bu hikayelerin peşine düştüm” diyen Alam, Bangladeşlilerin havaalanında ve Malezya’da karşılaştıkları zorlukları, iş yaşamını, oradaki bakan, işadamları, insan tacirleri ve göçmenlerin yaşam şekli arasındaki uçurumu belgelediği fotoğrafları paylaştı.
Kürşat Bayhan da “Evden Uzakta” adlı çalışmasıyla çalıştığı projeleri kendi imkanlarıyla kitaplaştırma sürecini anlattı. İlk projesini 5-6 yılda tamamlayan Bayhan, şu an devam ettirdiği uzun soluklu bir çalışmasını da 2023’te kitaplaştıracağını söyledi.
Katılımcıların gelenekselleştirdiği hatıra fotoğrafı ve imza atarak not düştükleri Fotoğraf Günleri forum ve değerlendirmeyle sona erdi. (BD/HK)