Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 1-2 Kasım'da Diyarbakır'da düzenleyeceği oturma eyleminin hazırlıkları sürüyor. Diyarbakırlı gazeteciler Günay Aksoy ve İlyas Akengin'in bianet'e verdiği bilgilere göre, DTP'li Büyükşehir Belediyesi, Batıkent alanında, eylem için zemini düzenledi; DTP çadırlar ve seyyar tuvaletler getirtti.
"Eylemin iki amacı var"
Diyarbakır Söz gazetesinin haberine göre, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay çevre illerden de gelenlerle birlikte yaklaşık 5 bin kişinin katılmasını bekledikleri eylemin bir "sivil itaatsizlik" eylemi olduğunu, iki amacının bulunduğunu söyledi:
"Birinci amacı; 25 yıldır adına ‘terör' denerek silah, operasyon, imha ve tezkerelerle çözülmeye çalışan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle, diyalogla çözülmesi için dikkat çekmek. İkincisi İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'a uygulanan kötü muameleye, bulunduğu şartlara dikkat çekmek."
Aksoy: Seçilmişlerin gelmesi inanlara güven veriyor
Gün Radyo TV'den Aksoy, DTP'li milletvekillerinin ve belediye başkanlarının eyleme katılacak olmasının Diyarbakır'daki insanlara güven verdiğini söyledi.
"Bu eyleme ilişkin bir umut var. İnsanlar yaşadıkları sorunların dile getirilmesini, Ankara'nın bu eylemi görmesi ve iyi değerlendirmesini istiyor."
"Çatışmaların durmasını istiyorlar"
Aksoy, Öcalan'la ilgili iddiaların Kürtlerin yaşadığı her yerde yankı uyandırdığına dikkat çekti.
"İnsanlar Öcalan'ın Kürt sorununun demokratikleşerek çözüleceğine dair sözlerini önemsiyor. Bu sözlerin muhatap alınmaması, tecrit edilmesi halinde çözüm olanağının ortadan kalkmasından kaygılılar. Çatışmaların durmasını isiyorlar. Diyarbakır'a asker cenazesi de geliyor, gerilla cenazesi de."
"Başbakan yine tepki görecek"
Gazeteciler, Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu Van ve Hakkari'de yine tepki göreceğini düşünüyor. Aksoy oturma eyleminin Başbakan'ın DTP'li belediyeleri alacaklarına dair sürekli mesajlarına da bir tepki olduğu kanısında. "AKP'nin iktidara geldiğinde ılımlı davranması dikkatleri çekmişti. Başbakan'ın 2005'te Diyarbakır'daki 'Kürt sorunu benim sorunumdur' sözlerinin arkasının gelmemesi, umut kırıklığına neden oldu. Diyarbakır'da gördüğü tepki, aslıda 'bu iktidarda da umut yok' mesajıydı."
"Mesajı da, zamanlaması da yanlıştı"
Akengin'se Başbakan'ın Diyarbakır'a Öcalan'la ilgili iddiaların hemen sonrasında gelmesinin yanlış olduğunu düşünüyor. "Zaten kent gergindi. 'Belediyeyi alacağız' mesajı vermeye gelince de tepki gördü. AKP'li yöneticiler esnafın tehdit edildiği için kepenk kapattığını söylüyor ama, biz her kesimden esnafla görüştük. Büyük bölümü tepki için kapattı. Bir bölümü de işyeri zarar görmesin diye kaygıdan. Erdoğan şimdi yine aynı şeyleri söylemeye geliyor. Bence yanlış."
"İnsanlar diyalogdan yana"
Akengin'e göre Diyarbakır'da insanlar restleşmelerin anlamı olmadığını düşünüyor; diyalogdan yanalar. Oturma eylemine polisin sert müdahalesinden kaygı duyanların da olduğun söylüyor. "Genel izlenimim, eylemin sakin geçeceği yönünde. Ama 2 Kasım'daki basın açıklamasını ardından bazı gruplar yine taşkınlık yapmasından kaygılı olanlar var. Kentteki polis sayısı, kontroller arttı." (TK)