Diyarbakır Cezaevi'nde 1980-84 arasında yaşananlarla ilgili olarak 2007 yılından bu yana çalışmalar gerçekleştiren "Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu" bu çalışmaların sonuçlarını Diyarbakır'dan sonra şimdi de Ankara'da paylaşıma ve tartışmaya açacak.
Komisyon o dönemde Diyarbakır Cezaevinde kalan yaklaşık 500 tutuklu ve hükümlü ile görüşmüş, yaşadıklarına dair tanıklıklarını dinleyerek, bugüne kadar olan dönemde sağlık ve dışlanma başta olmak üzere sorunlarını, taleplerini ve bunlarla ilgili nelerin yapılmasını gerektiğini ortaya koyan raporları 25-26 Eylül'de Diyarbakır'da yapılan bir sempozyumda kamuoyuyla paylaşmıştı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Tabipler Birliği (TTB), 78'liler Girişimi, İnsan Hakları Platformu'nun (İHOP) desteğiyle Ankara'da İnşaat Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda gösterilerek olan sempozyum, sabahtan akşama kadar sürecek.
Sempozyum öncesi, daha önce bu konuda yapılan görüşmelerden yaralanılarak gerçekleştirilmiş kısa bir film gösterimi ve buna bağlı birkaç tanıklığın paylaşılması yer alacak.
"Gecenin karanlığında Kaybolanlardan Kalanlara" başlıklı bu bölümden sonra "Resmi Tarihin Kar karanlığına Yakılan Işık: Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu"nun çalışmasının sonuçları paylaşılacak. Bu bölümde komisyon üyelerinden Yard. Doç. Dr. Murat Paker, Psik. Dr. Erdoğan Çalak, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Dr. Mustafa Sütlaş, Yrd. Doc. Dr. Nazan Üstündağ, Doç. Dr. Ozan Erözden, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Av. Fikret İlkiz ve Celalettin Can raporlarını sunacaklar.
Sempozyumun son bölümünde Prof. Dr Nihal Saban, Prof.Dr Tahsin Yeşildere'nin yönettiği oturumda da Abdullah Demirbaş (Diyarbakır/Sur belediye başkanı), Ali Bayramoğlu (gazeteci/yazar) Prof. Dr. Baskın Oran, milletvekili Gultan Kışanak, Avukat Hüsnü Öndül (İHD/İnsan Hakları Akademisi Başkanı), Prof. Dr. İonna Kuçuradi, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Av. Öztürk Türkdoğan (İHD Genel Başkanı) duruma dair saptamalarını ve değerlendirmelerini ortaya koyacaklar.
Av. Aydın Erdoğan, gazeteci Celal Başlangıç, öğretim üyesi Esen Aslandoğan, Hasan Erkul, Av. Mebuse Tekay, Av. Sunahan Develioğlu, gazeteci Yıldırım Türker'den oluşan "Sempozyum Değerlendirme Komisyonu" da hazırlayacağı sonuç bildirisini sempozyum biterken katılımcılar ve basına sunacak.
Sempozyum mekanında Karşı Sanat Çalışmaları Grubu tarafından "Gecenin Karanlığından Şafak Vaktine" başlıklı bir sergi de açılacak ve 5 Şubat tarihine kadar Ankaralıların izlemesine açık olacak. (MS/EÖ)