Diyarbakır'da çoğunluğunu işveren derneklerinin oluşturduğu 15 örgüt*, Kürt sorununda son dönemi değerlendirdi; tarafları adım atmaya çağırdı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu'nun okuduğu ortak açıklamada, örgütler "Dağa çıkış sebeplerini ortadan kaldırmadan, tüm örgütün dağdan inmesini beklemek gerçekçi değildir. Başlatılan bu çok önemli süreç karşılama törenine kurban edilmemelidir" dedi.
Örgütlerin önceki gün DTSO'da yaptığı ve hükümetten, muhalefet partileri CHP, MHP, DTP ve medyadan beklentilerini dile getirdikleri açıklamanın bazı bölümleri şöyle.
Açılımla çözüm umutları arttı
Türkiye tarihinin en büyük siyasi projesi olarak değerlendirdiğimiz "Demokratik Açılım Projesi" ile Kürt sorununun çözümü için toplumun değişik kesimlerinin görüşü alınarak olumlu bir çalışma başlatılmıştır. Özellikle bölgemizde bu çalışma ile birlikte sorunun çözümüne dönük umutları da artırmıştır.
Karşılama törenleri barışa özlemin ifadesiydi
Bir kısım örgüt üyelerinin Habur'dan, bir kısmının da Avrupa'dan ülkeye girişleri olacağı ifade edildi. Barış için atılan bu adımların bölgemiz insanında umutların artmasına ve olumlu bir havanın oluşmasına neden olmuştur.
Ancak karşılama törenlerinde bölge halkının barışa olan özleminin ifade biçimi ülkenin batısında farklı yorumlara neden olmuş, bunu fırsat bilen bazı medya ve siyasi gruplarda bunları kullanmaktan çekinmemişlerdir.
DTP süreci iyi yönetemedi
Bu sürecin oluşmasında olumlu katkılar sunmuş olan ve bu kitle üzerinde belirleyici etkisi olan DTP bu son gelişmeleri iyi yönetememiş, oluşan durumun arkasına düşmüştür. Bundan sonraki süreçlerde DTP'nin daha hassas davranmasını ve inisiyatif almasını bekliyoruz.
CHP ve MHP tahrik edici siyaset izliyor
CHP ve MHP ise, başlatılan açılım çalışmalarına başından itibaren tavır almışlardır. Bu son gelişmeleri siyasi bir fırsatçılıkla değerlendirerek ve bir kısım medyanın desteğiyle, toplumda oluşan hassasiyetleri, sokak gösterilerine dönüştürmek suretiyle ayrıştırıcı ve tahrik edici bir siyaset izlemektedirler. İzlenen bu tutum hem çok tehlikeli, hem de bu ülkenin geleceğine de hizmet etmemektedir.
Hükümet somut adım atmalı
AKP'nin bu süreci sürdürmedeki kararlılığı devam etmelidir. Hükümetin de, bu süreçle birlikte başlatmış olduğu çalışmayı artık somut adımlara dönüştürmesi gerekmektedir.
Medya ortak barış dilini kullanmalı
Bu sürecin devamlılığında ve sürdürülmesinde, ülkenin özellikle batısında demokrasiden ve barıştan yana olan tüm sivil toplum örgütlerini, siyasilerini ve her kesimden insanımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Bu sürece medyanın verdiği destek için teşekkür ederken son gelişmelerle birlikte bazı medya kuruluşlarının gelişmeleri abartan yayınlarından ve tahrik edici üsluplarından kaçınarak ortak barış dilini kullanmaya çağırıyoruz.
Üzerimize düşeni yaparız
Türkiye ya bu sorunu çözerek bölgesinde büyük bir devlet olacak yada çözemeyerek zor yönetilen küçük bir devlet olacaktır.
Bizler bu konuda üzerimize düşecek her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu, herkesi de bu sürecin kalıcı olması için sağduyulu hareket etmeye davet ediyoruz. (TK)
* Açıklamada imzası olan örgütler:
Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Ziraat Odası, DOGÜNSİFED, GÜNSİAD, DİSİAD, DİGİAD, MÜSİAD, DOSİAD, OSGİAD, DİKAD, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Eczacılar Odası, Doğu Mermerciler Derneği.