Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Şanlıurfa ve Diyarbakır’da umutsuz işsizlerde patlama yaşandığını, geniş tanımlı işsizlik oranının bu bölgede bir yılda yüzde 25’den 31’e yükseldiğini açıkladı.
DİSK-AR Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsizlik verilerini değerlendirdi ve TÜİK’ten farklı veriler açıkladı.
DİSK-AR’a göre Türkiye genelinde ise geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 15,3; işsiz sayısı da 4,5 milyon.
TÜİK dün açıkladığı 2012 yılına ait verilerde işsizlik oranının yüzde 9,2 olduğunu ve Türkiye genelinde işsiz sayısının bir önceki yıla göre düşerek 2 milyon 518 bine gerilediğini açıklamıştı.
Gizli işsizlik hesaba katılmalı
DİSK-AR’ın raporunda vurguladığı noktalardan bazıları şöyle:
* Ekonomik büyüme rakamlarındaki yavaşlama ile birlikte haziran ayında işsizlik verilerine yansımaya başlayan olumsuz tablo yıllık ortalamalara yeterince yansımadı.
* Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son üç aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9,2 değil, yüzde15,38; işsiz sayısı da 2 milyon 518 bin değil, 4 milyon 512 bin kişi olarak gerçekleşti.
* Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23 oldu.
* Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde işsizlik oranı yüzde18,26, işsiz sayısı 5 milyon 355 bin kişi düzeyinde.
En düşük işsizlik Ege’de
* Umudu kesik olduğu için ve diğer nedenlerle işsiz sayılmayanların dahil edilmesi ile bulunan geniş tanımlı işsizlik oranının bölgelere göre en ciddi şekilde arttığı yer 5,87 puan ile Şanlıurfa ve Diyarbakır.
* Bölgede umudu kesik işsizlerin oranı yüzde 60 artarak 120 binden 192 bine fırladı.
* Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 42 bin işsize karşı son üç aydır iş aramadığı için işsiz sayılmayan fakat işe başlamaya hazır 212 bin işsiz var. Bu veri ilave edildiğinde bölge için işsizlik oranı yüzde 6,9’dan yüzde 30,9’a fırlıyor.
* Geniş tanımlı işsizliğin en hızlı düştüğü bölge ise Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinden oluşan bölge oldu; 4,13 puan azalarak yüzde 13,04 oldu.
* Geniş tanımlı işsizliğin en yüksek olduğu bölge yüzde 34,36 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illerinin oluşturduğu bölge.
* Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak’ın bölgesi yüzde 7,14 ile en düşük işsizliğin görüldüğü bölge.
İşgücüne katılım yüzde 50
* Kriz öncesi döneme göre (2007) kayıtdışı çalışan kadınların sayısındaki artış 706 bin gibi çok yüksek bir rakam. Kadınların yüzde 54’ü kayıtdışı olarak çalışıyor.
* Çalışma çağındaki her üç kadından yaklaşık olarak sadece biri çalışma hayatı içinde.
* Türkiye’de çalışma çağındaki her iki kişiden biri çalışmıyor. İşgücüne katılım oranı 2012 yılı için yüzde 50 düzeyinde. (YY)
DİSK-AR’ın İşsizlik Verilerini Değerlendirme Raporu’na (Mart 2013) ulaşmak için tıklayınız.