Diyarbakır'da 2011-2013 yılları arasında, şimdi 6,7 ve 10 yaşında olan üç çocuğun yıllarca üç polisin cinsel istismarına uğramasıyla ilgili olarak CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu soru önergesi verdi.
Tanrıkulu önergesinde şu soruları yöneltti.
"Böylesine korkunç bir olay hakkında herhangi bir idari işlem yapılacak mıdır? Üç yıl boyunca devam eden sistematik tecavüze, istismara kaç polis memuru karışmıştır? Halen aynı yerde görev yapmaktalar mı?
“İsmi geçen polis memurları F.B, A.Ç. ve O.K. görevde tutulmaya devam edilecek midir? Zanlı polis memurları şu anda nerede, hangi kademelerde görev yapmaktadırlar?
“Çocuklarının maruz kaldığı tecavüzleri yargıya taşıyan baba kimler tarafından tehdit edilmiştir?
“Bununla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?
“Adli Tıp Kurumu'nun söz konusu olay konusunda polis memurlarını korumaya yönelik bir rapor sunduğu iddiaları doğru mudur? Söz konusu olayın adli merciler tarafından tekrar ele alınarak zanlıların en ağır biçimde cezalandırılması için gerekli soruşturma yürütülecek midir?
“Cinsel istismara maruz kalan çocukların ve olayı yargıya taşıdığı için tehdit edildiğini ifade eden babanın korunması için herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
“Bu korkunç olayın zanlısı olan polis memurları kimler tarafından korunmuştur?
“Üç yıl devam eden sistematik tecavüzden, zanlıların sıralı amirlerinin haberlerinin olmaması mümkün müdür? Olaya göz yuman amirler hakkında ayrıca bir idari soruşturma başlatılacak mıdır?”
HDP Milletvekili Altan Tan da aynı konuyla ilgili olarak 30 Nisan'da soru önergesi vermişti.
Aydoğan’ın önergesi
ANF konuyla ilgili olarak HDP Milletvekili Nursel Aydoğan’ın da İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdiğini ancak önergenin reddedildiğini yazdı.
Aydoğan önergede “Diyarbakır’da yaşandığı iddia edilen olayda, Adli Tıp raporu ile birlikte uzman psikolog raporları, çocukların cinsel istismarı uğradıklarını doğrulamasına rağmen soruşturmaya ilişkin takipsizlik kararının verilmesinin hukuki gerekçesi nedir” diye sormuştu.
Ayrıca cinsel istismara uğrayan kardeşler ile ilgili psikolojik, hukuki, destek verilip verilmediğini ve üç polis memuru hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını da sordu.
Ancak Meclis Başkanlığı önergede geçen “Kürt illeri” ifadesinin iç tüzüğe aykırı olduğunu söyleyerek önergeyi geri gönderdi.
Nisanda ortaya çıktı
Olay çocukların yaşadıklarını babalarına anlatması ve babanın şikayeti üzerine ortaya çıkmıştı.
Çocukların Yenişehir ve Eğil İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli üç polis memuru tarafından cinsel istismara uğradığı ifade edilmiş, çocukların babasının şikayeti üzerine soruşturma başlatılmıştı.
Nisan 2014’te soruşturmada takipsizlik kararı verildiği haberi üzerine olay kamuoyuna yansımıştı.
Valilik
Diyarbakır Valiliği de bunun üzerine açıklama yaparak, Yenişehir Polis Merkez Amirliğince cinsel İstismar konusunda işlem yapıldığını, şüpheli personel hakkındaki gerekli adli ve idari işlem sonucunda adli yönden kovuşturmaya yer olmadığına, idari yönden de işleme konulmamasına karar verildiğini belirtmişti.
Valilik kamu görevlisinin de iddiada bulunan kişi hakkında iftiraya maruz kaldığı gerekçesiyle dava açtığını açıklamıştı.
Takipsizlik iddiası
Bugün ise Twitter’da @isyankizi rumuzlu kullanıcı çocukların babası ile görüştüğünü söyleyerek davada polisler hakkında takipsizlik kararı alındığını, dava açılmayacağını yazarak konuyu tekrar gündeme getirdi.
Emniyet Müdürlüğü
Ardından Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü sosyal medyada paylaşılanların gerçek dışı olduğu yönünde bir açıklama yaptı.
Milliyet’in haberine göre, Böğürcü paylaşımı yapan Twitter kullanıcısının kimliğinin belirlendiğini, bu kişinin psikolojik rahatsızlığı bulunduğunu söyledi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan açıklamada da valiliğin daha önceki açıklaması tekrar edildi. (YY)