Diyarbakır Eğitim Sen Şubeleri, kentte imam hatip okullarının çoğaltılması ve çocukların bu okullara yönlendirilmesine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, Diyarbakır Valiliği öncülüğünde 38 İslami sivil toplum kuruluşu, Eğitim Bir Sen ve il-ilçe Milli Eğitim Müdürlerinin katılımıyla 28 Temmuz’da bir toplantı yapıldığını belirterek toplantıya tepki gösterdi.
“Bu toplantı gizli değildiyse neden sadece bir kesim davet edildi?” diye soran Sezer, "Bu toplantı eğer eğitim sorunlarını çözmek amacı taşıyorsa Eğitim Sen ve diğer sendikalar ile eğitimin diğer paydaşları ve uzmanlar neden toplantıda yoktu?” dedi.
"İmam hatiplerde sınıf ortalaması 22"
Diyarbakır’da eğitim sorunlarının tartışılmadığını aksine her ilçeye zorunlu olarak imam hatip okulları yapıldığını dile getiren Sezer şöyle konuştu:
"Diyarbakır’da 508 bin öğrenci bulunuyor. imam hatiplere giden öğrenci sayısı 38 bin civarında. Diyarbakır Valiliğini ve Milli Eğitim Müdürlüğünü sadece 38 bin öğrenci mi ilgilendiriyor?
"İlimizde 128 imam hatip ortaokulu 35 de imam hatip lisesi var. Normal eğitim yapıyor olmasına rağmen ortaokullarda sınıf ortalaması 22, liselerde 15 kişi.
"Normal merkezi ortaokullarda sınıf ortalaması 40 kişinin üstünde. Bunu imam hatipte olduğu gibi normal eğitime çevirsek yaklaşık sınıf ortalaması 80 kişiye dönüşüyor.
"Bu rakamlar bize şunu gösteriyor bütün yönlendirme çabasına rağmen Diyarbakır halkı bu okullara itibar etmiyor. Bu halkı eğitimin bu boyutunda hiç olmasa rahat bırakın ve çocuklarımızın istediği okullara gitmesi için imkânlar yaratın.
"Normal okulların kontenjanları düşürülüyor"
"Bu toplantıya katılanların kaç tanesinin çocukları özel kolej veya okullara gidiyor? Eğer siz kendi çocuklarınızı buralara yollamıyorsanız imkânları sınırlı öğrencilerimizi neden buralara zorluyorsunuz?
"Normal ortaokulların kontenjanlarını düşürerek öğrencileri fiilen imam hatiplere kaydetmek girişimlerine derhal son verilmeli.
"Bağlar’da bir imam hatıp ortaokulunda 360 öğrenciyi zorla bu okula kaydettirdiler. 360 öğrenciden okula sadece 67’si düzenli olarak devam ediyor. 2019 Lise Giriş Sınavında Diyarbakır’ın net ortalaması 27,07 iken Türkiye ortalaması 35,26. 2018 YKS verilerine göre sınava giren aday sayısı 64 bin 993. Bu öğrencilerden yüzde 29’u barajı aşamadı.
"Gizli toplantılarla hiçbir sorunu çözemezsiniz"
"Bütün programlar dahil YKS'de yerleşme oranı yüzde 25. Toplantı yapılmalı ancak bu toplantının gündemi eğitimdeki bu başarısız tablo ve diğer sorunlar olmalı. Bu toplantı bütün paydaşlarıyla sorunları masaya yatırma ve çözme olmalı. Gizli toplantılarla hiçbir sorunu çözemezsiniz."
Hükümetin eğitim sorunlarını çözmek yerine dinselleştirme çabasına girdiğini ifade eden Sezer, bu çabanın pandemiyle birlikte 2020-2021 eğitim öğretim yılına daha kötü bir başlangıç için zemin oluşturduğunu söyledi. (HA)