Diyarbakır Tabip Odası'nın eski başkanı Dr. Necdet İpekyüz'e göre, bu yıl yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamalarının gösterdiği birkaç nokta var:
DTP'nin üstünlüğü görülüyor: "Yerel seçimlerin sonucunun DTP'nin lehine olacağı görülüyor. Newroz'a katılanlar DTP'li olsun olmasın, Kürt aidiyetiyle ilgili DTP'nin psikolojik üstünlük sağladığını anlıyoruz. Bunda Başbakan'ın 'Diyarbakır'ı alacağız' sözleri de etkili oldu. İnsanlar bunu bir tür 'fetih' sözüymüş gibi değerlendirdiler."
Herkes coşkulu: "Bu yıl diğer Newroz'lara oranla büyük kitlesel katılım ve coşku vardı. Orada olmak duygusu önemliydi. Diyarbakır'ın ilçelerinden de, geç saatlere kadar katılım oldu. Alanda sabit bir sayıdan söz etmek zor. Çünkü bir yandan alandan ayrılanlar, bir yandan yeni gelenler oluyordu. Meydan dolmuş, taşmıştı."
Gerilim yok: "Newroz akşamında da, ertesi gün (22 Mart Pazar) de, insanlar sevinçliydi. Çünkü gerginlik, olumsuz bir olay yaşanmamıştı."
Silahların susma umudu: "Son dönemde yaşananlar, silahların görece susmuş olması, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin Türkiye'ye gelişi, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'Kürt sorununda iyi şeyler olacak' sözleri, siyasi gündem, insanlarda umut yarattı."
Ameliyattan çıkan hasta "Newroz'a gitmem lazım" diyor
İpekyüz, Newroz'a katılımla ve coşkuyla ilgili şu anekdotu da aktarıyor:
"Bir hekim arkadaşım önceki gün guatr ameliyatı yaptığı hastayı kontrole gidiyor. Hasta ayağa kalkmış, giyinmiş, boynunda puşi. 'Hocam Newroz'a gitmem gerek" diyor. Arkadaşın 'Sen daha yeni ameliyat oldun' deyince de 'Siz ne derseniz deyin, gideceğim; o havayı solumam gerek' diye yanıt veriyor."
"Üstünlüğü DTP'ye hizmet sorumluluğu getiriyor"
İpekyüz, DTP'nin güçlenerek seçimi kazanma ihtimalinin, Diyarbakır Belediyesi'ne yerel yönetim hizmetleriyle ilgili yeni sorumluluklar getireceğini de düşünüyor.
"Şimdi yurttaşlar artık siyasi kimliğin, aidiyetin ötesinde, yerel hizmetleri, projeleri bekleyecek ve izleyecek. Zaten belediye de bunun farkında. Son dönemde hafif raylı sistem, gençlik evleri, kadın sığınma evleri, kapalı havuzlar gibi projelerini tanıtıyor."
"Mülki amirler yerel yönetimle birlikte çalışmak zorunda"
Diyarbakır'ın en önemli sorunları, yoksulluktan kaynaklanıyor İpekyüz'e göre. Bunları yerel yönetimlerin tek başlarına çözmelerininse neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. "Bu nedenle, buradaki idari kadronun, valiliğin, kaymakamlıkların yerel yönetimlerle işbirliği yapmaları, birlikte çalışmaları gerekiyor." (TK)