Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, çoğunluğunu Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyelerinin oluşturduğu 35 kişinin gözaltına alınmasından ve 23 kişinin tutuklanmasına kadar geçen sürecin her aşamasında hukukun ve insan haklarının ihlal edildiğini söylüyor.
bianet'in görüştüğü Aktar'ın saptamaları şöyle.
Gözaltılar: Gözaltına alınış biçimleri usule aykırı. Davetle gelebilecek ve savcıya ifade verebilecekken sabaha karşı evlerinden gözaltına alınanlar var.
Gizlilik kararı: Soruşturma dosyası 2007'den beri sürüyor. Gizlilik kararı var. Buna rağmen, basın yayın organlarına bilgiler veriliyor.. Yazılanların doğruluğunu bilmiyoruz.
Somut kanıt yok: Savcılardan bu kişilerin neyle suçlandığına ilişkin somut kanıt istiyoruz. Suçlamanın somut kanıtı olmalı. Şimdiye kadar gösterilmedi. "İddialar var "deniyor. Dosya gizliyse bile somut kanıt sunulmak zorunda. Tutuklama ciddi bir ihlal. 28 kişiyi ayrı ayrı dört hakim sorguladı. Üç hakim herkesi tutukladı. Bir hakim, sekiz kişiden beşini serbest bıraktı. Neye göre karar verildiği, diğer hakimlerin neden tutuklamaya ihtiyaç duyduğu belli değil. Üç yıldır delil toplanan dosyada bütün deliller, ortam dinlemesi, telefon dinlemesi ve fiziki takipten oluşuyor.
İsim benzerliği: Bir kişi isim benzerliğinden dolayı gözaltına alınmış Yaşar Çelik. Savcı tutuklanmasını istedi; ama serbest bırakıldı. Titiz inceleme yapan hakim olmasa tutuklanacaktı.
Evine gittiği için tutuklandı: Eski Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kurduğu Yerel Yönetimler Komisyonu''un KCK'ye ait olduğu söyleniyor. DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, o binada oturuyor. Her gün oraya, yani evinin olduğu binaya girip çıktığı için tutuklandı.
Tutuklama şartları yok: Birini tutuklamak için kuvvetli şüphe gerekiyor. Bu ortaya konulamadı. Ayrıca şahsın kaçma şüphesi olmalı. Nisan ayındaki operasyonda, soruşturma kapsamında nerelerin gözetlendiği, hangi ortamların, telefonların dinlendiği öğrenildi. Şu an gözaltına alınıp tutuklananlarına hiçbiri kaçmadı. Yani, kaçmayacaklarının kanıtı var. Bir de delilleri karartma koşulu var. Ortada tanık yok. Deliller de zaten var. Yani deliller karartılamaz. Buna rağmen 23 kişi tutuklandı.
Erbey insan haklarını savunduğu için tutuklandı: İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Erbey, insan hakları savunuculuğu etkinlikleri nedeniyle tutuklandı. Hakkında hiçbir somut iddia yok. Basın açıklamalarıyla güvenlik güçlerini suçladığı iddia ediliyor. Hatta savcılar İHD'nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu fonlarına başvurmasını bile sordular. Diyarbakır Adliyesi'nin yanındaki istinaf mahkemesi binası, AB komisyonu fonuyla yaptırıldı. Bunu hatırlattık. Bütün bunlar Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi'ne aykırı. (TK)