Belediye yöneticilerinin Kürtçe verdiği mesajlarla ilgili sürekli hukuki işlem yapıldığını söyleyen Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Şefik Türk, bu duruma dikkat çekmek için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü afişlerini Çince hazırladıklarını söyledi.
"Şu an belediye başkanı Fırat Anlı hakkında devam eden beş dava ve üç soruşturma var. Bize mesaj yayınlayabilirsiniz ama bunu halkın anlayabildiği, okuyabildiği bir dilde yapamazsınız diyorlar. Bakalım Çince afişlerle ilgili de soruşturma açılacak mı?"
Erdoğan'a Japonca karşılama ve diğer diller
Türk, "Hükümet üyeleri demokratik reformların yapıldığını, Kürtçe kurs açmanın, şarkı söylemenin serbest olduğunu övünerek anlatıyorlar. Gerçek böyle değil" dedi.
Ay sonunda Güneydoğu illerini gezecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Japonca karşılama" yapmayı düşündüklerini de ekledi.
Ayrıca, 8 Mart'ta düzenlenecek mitingde Çince sloganlar atılacak; Mart'ın son haftası kutlanacak Newroz afişleri de Çince hazırlanacak.
Kürtçe kullanmak "tehlikeli"
Kürtçe kullanmak farklı şekillerde yasal yaptırımlarla karşılaşıyor. Örneğin,
- Yenişehir Belediyesi Çocuk Korosu'na "Kürtçe marş okudukları için" soruşturma açıldı.
- Yerel Çoban Ateşi gazetesi, Kürtçe yazı nedeniyle Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla toplatıldı.
- Mersin Üniversitesi, "Kürtçe şarkı söylemek ve halay çekmek" gerekçesiyle haklarında soruşturma açtığı onlarca öğrenciyi okuldan attı.
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe basılan 6. Kültür ve Sanat Festivali açılış davetiyesi nedeniyle soruşturma açıldı.
- Danıştay, farklı dillerde hizmet veren Sur Belediyesi'nin başkanını düşürdü.
Kürtçe kullanan siyasetçilere, kamu görevlilerine açılan soruşturma ve davalar genellikle Siyasi Partiler Yasası ve Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Yasa'ya dayandırılıyor.
Çinlilere de saygı
Türk Çince'yi "dünyanın uzak bir bölgesi olması ve turist üç kişi de gelse Diyarbakır'da kendilerinden bir şeyler bulabilmeleri için" seçtiklerini söyledi.
"Farklı halkların kültürlerine, dillerine saygımızı da ifade etmek istedik. Başka dillerde de afişler hazırlayabiliriz."
8 Mart için Kürtçe, Türkçe ve Çince hazırlanan afişlerde “Barışa, demokrasiye ve eşit paylaşımın olduğu bir geleceğe olan inancımızla tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!” yazıyor.
Türk, ilçeye gelen turistlerden yardım aldıklarını ve metni onların yazdığını da ekledi.
Türkiye'de 36 dil
Güncel veriler olmasa da, Ethnologue'un 1980 ve 90'lara dayanan verilerine göre Türkiye'de 36 ayrı dil konuşuluyor.
Buna göre 5 milyondan fazla insan anadili Kürtçe. KONDA'nın 2007 tarihli araştırmasına göre kendini Kürt olarak tanımlayanlarsa 11,5 milyon civarında.
Çok dilli hizmet vermeden önce bir araştırma yaptıran Suriçi beldesi anket sonuçları şöyle: Halkın yüzde 24'ü Türkçe, yüzde 72'si Kürtçe, yüzde 1'i Arapça ve yüzde 3'ü Ermenice ve Süryanice konuşuyor. (EÜ)