Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi'nin düzenlediği 3. Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri Eylül-Ekim 2020'de çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019'da kurulan Wêjegeh Amed|Diyarbakır Edebiyat Evi de bu yıl Edebiyat Günleri'nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor.
"Edebiyat ve Kırılgan Gelecek" başlığı ile gerçekleşecek çevrimiçi açılış etkinliğinde, dünya genelinde gündemi belirleyen salgınla birlikte "sınır hatları belirginleşen, sinir uçları hassaslaşan" güncel meseleler edebiyatın içinden konuşulacak.
Program kapsamında çok sayıda yazar, şair, edebiyat eleştirmeni ve yayıncıyla söyleşi, tartışma, okuma ve buluşmalar düzenlenecek.
Goethe Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi tarafından Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Kültür için Alan projesi çerçevesinde desteklenen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, edebiyata çok dilli ve çok sesli bir yaklaşımla, çeşitlilik içeren bir programla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
3.Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri ana programının detayları Eylül 2020'de izleyicilerle paylaşılacak.
Atölye: Hayal edilen şehir
İlk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri kapsamında ayrıca iki üretim atölyesinden ilki Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşecek.
"Hayal Edilen Şehir" başlığı ile düzenlenen çevrimiçi Yaratıcı Yazı Atölyesi'nde katılımcılar, Pelin Buzluk eşliğinde bir kenti yeniden kurmanın yolunu öykülerle arayacak. Başvuruların 10 Temmuz'a kadar devam edeceği atölye, 16 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında yürütülecek.
Haftada bir buluşmalarla ilerleyen 4 oturumdan oluşacak atölye sürecinin ardından dileyen katılımcıların yazdıkları/yazacakları öykü denemelerinin edisyonu için Pelin Buzluk ile ek bir oturum imkânı da olacak.
Kontenjanın sınırlı olduğu atölye ücretsiz ve herkesin başvurusuna açık. Katılımcıların çevrimiçi atölyeye dahil olabilmeleri için yeterli internet altyapısına ve gerekli çevrimiçi araçlara erişimlerinin olması ve atölye için önerilen okuma metinlerini tamamlamış olmaları gerekiyor.
Atölyede, sözlü edebiyatın parçası olan hikâyeden, yazılı edebiyatın parçası olan modern öyküye kat edilen yol tartışılacak. Türe dair temel tartışmalar, mekân ve/veya şehir teması üzerine kurulmuş öykülerden örnekler okuyarak farklı bağlamlarda geliştirilecek. Katılımcıların, mekânları, sokakları, meydanları, insanıyla hayallerindeki şehri canlandırıp yeniden kurmaları için çağrışım ortamı yaratılacak.
"Hayal Edilen Şehir" atölyesi detaylı bilgi ve başvuru formu için: www.lisyayinevi.com
(AÖ)