Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER), Diyarbakırlılarla gerçekleştirdiği "Kürt Sorunun Çözümünde Kişi ve Kurum Değerlendirmesi" saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
302 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmadan satırbaşları şöyle:
* Araştırmaya katılanların yüzde 43'ü Temmuz-Ağustos ayının en önemli siyasi gündem konusu Suriye'de yaşanan çatışmalar. Bunu yüzde 24 ile Kürt Sorunu ve yüzde 15 ile Şemdinli ve Eruh'ta yaşanan çatışmalar izliyor.
* Yüzde 90'nı son iki ay içinde Kürt sorunun barışçıl çözümü yönünde herhangi olumlu bir gelişme yaşanmadığını düşünüyor. Aksini düşünen yüzde 3, olumlu gelişmeleri 3. Yargı paketi, Kürtçe'nin seçmeli ders olması ve Başbakan R.T. Erdoğan ile Leyla Zana'nın görüşmesi olarak sıralıyor.
* Kürtlerin yasal statüsünün ne olması gerektiğine yönelik soruya yüzde 48 demokratik özerklik; yüzde 18 bağımsızlık; yüzde 2 federasyon; yüzde 9'u belediyelerin yetkilerinin artırıldığı adem-i merkezi yönetim derken, mevcut statünün devam etmesini isteyenlerin oranı yüzde 11 ve hiçbir statü olmamalıdır diyenlerin oranı ise yüzde 5.
Aynı sorunun cevapları partilere göre incelendiğinde; BDP seçmeninin yüzde 66'sı demokratik özerklik ve yüzde 21'i bağımsızlık; AKP seçmeninin yüzde 37'si mevcut statü korunsun ve yüzde 19'u demokratik özerklik; CHP seçmeninin yüzde 50'si belediyelerin geniş yetkilere sahip olduğu adem-i merkezi yönetim ve demokratik özerklik ve de MHP seçmeninin büyük çoğunluğu fikrim yok diye cevaplıyor.
* Kürt Sorunun çözümünde söz sahibi kurum ve kişilerin güvenirliği konusunda en çok BDP'li belediyelere (yüzde 48) ve BDP'ye güvendiğini en az ise MHP (yüzde 90) ve MİT'e (yüzde 81) güvendiği görülüyor.
* Kürt Sorunun çözümüne dönük katkı, çaba ve girişimleri bakımından performansları en kötü kurumlar arasında ise MHP, medya, CHP ve MİT geliyor.
Suriye'ye bakış
* Katılımcıların yüzde 21'i Suriyeli muhaliflerin mücadelesini olumlu buluyor ve destekliyorken, muhaliflerin bir an evvel silah bırakması gerektiğini düşünenler de yine yüzde 21.
* Suriye ve Ortadoğu'da yaşananların Türkiye'de yaşamakta olan Kürtlerin statüsünü olumlu etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 24.
* Yüzde 63'ü Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin kendi özerk yönetimlerini kurmalarını desteklerken, desteklemeyenlerin oranı yüzde 9.
* Yüzde 61 Kuzey Suriye'de Yüksek Kürt Konseyi'nin kurulmasına olumlu bakıyor.
* Yüzde 43 Şemdinli, Eruh ve Çukurca bölgesinde PKK ve Ordu güçleri arasında devam etmekte olan çatışmaların yakında sona ereceğini ve bölgenin tekrar eski haline döneceğini düşünüyor. Bu oran AKP, CHP ve MHP seçmeninde yüzde 70'in üzerinde iken BDP seçmeninde yüzde 30.
* Yüzde 60 Suriye ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler Kürtlerin ulusal birlik oluşturmaları için tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyor. (ÇT)