Haberin İngilizcesi için tıklayın
Amed Sağlık Platformu ve SES Diyarbakır Şubesi, kentte artan koronavirüs vaka sayılarıyla birlikte sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara dair açıklama yaptı. Açıklamada, Diyarbakır'da pozitif hasta ve sağlık çalışanı sayısına değinildi ve Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunuldu.
Enfekte sağlıkçı sayısı arttı
Ses Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Ok Orak'ın okuduğu açıklamada şöyle denildi:
"Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi her geçen gün daha ileri boyutlara taşınmakta ve neredeyse kontrol edilemez hale gelmiştir. İlimizde de vaka sayısı her gün artış gösterip hastanelerin tüm kapasiteleri dolmuştur.
"Bakanlığın gerçek verileri gizlemesi ve yanlış verilerle halkı bilgilendirmesi, toplumda ciddi anlamda bir rahatlığa yol açmıştır. Toplum bu verileri göz önüne alarak salgının gerçek boyutlarını görmeyip normal yaşamına devam etmiştir.
"Burada tüm sorumluluk halka bu gerçek dışı verileri gösterip, sonra topluma 'neden önlem almıyorsunuz' diyen yetkililerindir. Ve yine bu süreçte sağlık personelinin zaten fazla olan iş yükü daha da artmıştır. İş yükünün artmasından kaynaklı hastalarla daha fazla temas halinde olan sağlık emekçilerinin enfekte olması kaçınılmaz hale gelmiştir.
"1 Haziran normalleşmesi öncesinde Diyarbakır’da enfekte sağlıkçı sayısı 90 civarı iken, şu anda 400’ü geçmiştir.
Performans ücretlerini kestiler
"Bunun sebebi sadece normalleşme ile insanların sokağa daha fazla çıkması değildir. En büyük neden 1 Haziran sonrası çıkan genelge ile esnek çalışmanın sonlandırılıp eski çalışma düzenine geri dönmekten kaynaklı olarak, sağlık emekçilerinin Covid’li hastalarla daha uzun süreler temasta bulunmasıdır.
"Sağlık emekçileri tüm fedakarlığı ile canı pahasına insanların yaşamlarının devamlılığını örmeye çalışırken SGK’nın almış olduğu 'Covid-19 meslek hastalığı değildir' kararını protesto ediyoruz ve bununla ilgili gerek hukuki gerekse fiili olarak mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizin sözünü veriyoruz.
"Yine sağlık emekçilerinin bu kadar artan iş yüküne rağmen aldıkları ücret her gün eriyerek yoksulluk sınırı ücretinin neredeyse yarısına inmiştir. Tavandan performans vereceğiz dediler, 3 ay sonra var olan performans ücretlerini de kestiler.
"Artan iş yükü ve maddi sömürü bir çok sağlıkçıyı tükenmişliğe götürmektedir. Buradan Bakanlığa sesleniyoruz: Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının gözden geçirilip, özlük, sosyal ve ekonomik haklarının hak edilen seviyeye getirilip yeniden dizayn edilmesi için ivedilikle bir çalışma başlatılmalıdır."
(SO)