Fotoğraf: Diyarbakır Barosu internet sitesi.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır 1. Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Hak örgütleri ayrıca, mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele, hakaret, tehdit suçlarının işlendiğine dair sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
“Doktor raporlarıyla tespit edildi”
Baronun aktardığına göre, dün Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamada, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgeler ile iç hukukta işkencenin tanımı yapılarak mutlak olarak yasaklandığı hatırlatıldı.
Diyarbakır Barosuna, İHD Diyarbakır Şubesine ve ÖHD Diyarbakır Şubesine hapishanelerdeki hak ihlalleriyle ilgili çok sayıda başvuru yapıldığı son olarak da Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan mahpuslar ve ailelerinin başvurduğu bilgisi verildi.
Bu başvuru üzerine hukukçular cezaevini ziyaret ederek mahpuslarla görüştü. Mahpuslar, heyete, infaz koruma memurlarınca işkence, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunulduğunu, tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldıklarını aktardılar.
Açıklamada, “Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda süreç içerisinde artan bir şekilde mahpuslar açısından baskı ve tehditlerin yoğunlaştığı, sözlü ve fiziki saldırılarda bulunulduğu, işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağını ihlal eden fiziki saldırılar neticesinde oluşan ekimozların sağlık raporlarıyla tespit edildiği” ifade edildi.
Kürtçe şarkıya disiplin cezası
Heyetin raporunda, “21 Mart 2022 tarihinde hapishanede Kürtçe şarkı söyleyerek Newroz kutlaması yapmak isteyen mahpusların infaz koruma görevlileri tarafından engellendiği ve tehdit edildikleri belirtilmiştir” bilgisi yer aldı.
“Kürtçe şarkı söylenmesi disiplin soruşturmasına konu edilmiş, 5275 sayılı İnfaz Kanunun 42/1-e maddesi gereğince “gereksiz olarak marş söylemek veya slogan atma” gerekçesiyle disiplin cezaları verilmiştir.”
Etkin adli ve idari soruşturma talebi
Hak örgütleri ile hukukçular, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve faillerin tespiti açısından etkin bir idari ve adli soruşturma yürütülmesi gerektiğini belirtti ve taleplerini şöyle sıraladı:
- Keyfi ve mevzuata aykırı bir şekilde gerçekleştirilen disiplin soruşturmalarına son verilmeli, Newroz kutlamasına ilişkin mahpuslara verilen disiplin cezaları kaldırılmalıdır.
- Sözleşmeler ve yasa maddeleri göz önünde bulundurularak işkence gören mahpusların maruz bırakıldığı işkence ve diğer kötü muamelelerin tespitine dönük İstanbul Protokolüne uygun bir şekilde fiziksel ve psikolojik rapor aldırılmalıdır.
- Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun kamera kayıtları, görev listesi, işkence görenin/görgü tanıklarının anlatımları gözetilerek olayla ilgili kolluk görevlilerinin tespit ve teşhis işlemleri yapılmalı; tespit edilen şüpheliler, soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmalıdır.
- Olayda yer alan infaz koruma memurları hakkında ivedilikle etkin ve şeffaf bir adli ve idari soruşturma yapılmalı, soruşturma sonucu bütün detaylarıyla kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
- Ulusal ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası yükümlülüklere tam ve eksiksiz olarak uyulmalı, yargı ve idari merciler belirtilen hususlara riayet etmelidir.
(AS)